A Reflex Környezetvédő Egyesület az Agrárminisztérium Zöld Forrás PTKF/543/2018 számú projekt keretében elkészült egy szakmai segédanyag, mely és a városi fák védelméről szól. Elsősorban a téma hatályos jogi szabályozásáról, annak kihasználható illetve kihasználásra váró jogi kapcsolódási pontjairól. Úgy mellékesen megjelennek az anyagban a más jogágakban fellelhető, jogérvényesítést segítő rendelkezések és a jogérvényesítés civil tapasztalatai is. A segédanyag, mely honlapunkról letölthető, három részből épül fel. Az első rész a „favédelmi ügyekben” lefolytatott közigazgatási hatósági eljárás menetét, szabályait mutatja be, a második fejezetet azoknak a képviselő testületeknek szánjuk, akik saját önkormányzati rendelettel kívánják szabályozni a köz- és a magánterületeken álló fák védelmét. A harmadik rész a fák védelméhez jelenleg rendelkezésre álló egyéb jogszabályi rendelkezéseket mutatja be, azért, hogy favédelmi beadványainkhoz, jogorvoslatainkhoz könnyebb lehessen kikeresni a hivatkozási alapot.

Mellékletek:
FájlFájlméret
Fájl letöltése (Szakmai háttéranyag a települési fák védelméhez.pdf)Szakmai háttéranyag a települési fák védelméhez.pdf834 kB

Bővebben...

A Reflex Környezetvédő Egyesület javaslatot tett Győr Megyei Jogú Város jegyzőjének a győri 4409/1 helyrajzi számú ingatlanon, a Bartók Béla úton található Bartók-emlékmű mellett álló közönséges platán (Platanus x acerifolia) helyi egyedi természeti értékké nyilvánítására. A kb. 100 éves platán fa Győr egyik jelentős természeti öröksége. A javaslattétel során az indoklásunkban felhívtuk a figyelmet a fa ökológiai, dendrológiai, esztétikai, történeti értékeire. Azt gondoljuk, hogy egy önkormányzatnak a saját érdeke, hogy megóvja a területén található értékeket, tudatában legyen a birtokában lévő értékekben rejlő lehetőségeknek. Meggyőződésünk, hogy Győr város területén több olyan érték is található, mely védelemre érdemes.

Bővebben...

A Reflex Környezetvédő Egyesület új honlapot hozott létre annak érdekében, hogy erősítse a győri lakosok zöldfelület-tudatosságát. A gazdag tartalommal bíró honlapon olyan információk találhatók a városi fákról, mint a fák értéke, annak kiszámítása, hogyan védhetjük meg azokat közösségben, a fák kezeléséről, pótlásáról. Bemutatja a települési zöldfelületekhez kapcsolódó jó példákat. Továbbá egy térképet is tartalmaz, mely folyamatos feltöltés, fejlesztés mellett mutatja a városban található zöldterületi értékeket. A honlap a fasvaros.hu címen érhető el. A honlap a Reflex Környezetvédő Egyesület „Közösségben a városi fákért” elnevezésű programjának keretében készült el.

Bővebben...

A Reflex Környezetvédő Egyesület - az Agrárminisztérium által támogatott Zöld Forrás programjának keretében – ezúttal is a győri lakosok segítségét kéri. Ezúttal olyan helyeket, helyszíneket keresünk a városban, ahonnan hiányoznak a fák. Bizonyára mindenki volt már olyan helyzetben, hogy a nyári melegben a városban sétálva nem talált egyetlen árnyékot adó fát sem a közelében. Ilyenkor jut az eszébe az embernek, hogy elférne itt egy fa. Kampányunk elnevezése is erre utal: „Ide elférne néhány fa! Azt szeretnénk kérni a kampányba bekapcsolódó győriektől, hogy nyomtassák ki a mellékelt lapot, melyen a kampány címe található, és fényképezzék le a felirattal együtt azokat a helyeket, ahol szívesen látnának még több fát a városban. A résztvevők között emblémázott fém kulacsokat és pólókat sorsolunk ki!

Bővebben...

Egyesületünk megalapításától hangsúlyozta Győr város parkjainak megóvását, rendszeres ápolásuk szükségességét és védettségük megvalósítását. Annak ellenére, hogy hazánk egyik legkisebb zöldterületi arányával „büszkélkedhet” városunk, ez a helyzet csak romlott az elmúlt években. Most is egy újabb beruházás okoz jelentős károkat a város még meglévő apró ékkövén, a Bem téren. A fák, bokrok, virágágyások és gyepterület helyén futópályát építenek. A Reflexhez érkező lakossági panasz, felháborodás sokasága igazolja a beavatkozás szükségtelenségét.

Bővebben...

Évtizedes hagyomány a Bakony növény- és állatvilágának, vizeinek és földtani értékeinek egy-egy pillanatát bemutató vándor fotókiállítás megnyitója. A természeti sokszínűséget a fotóstáborunkban résztvevők sokszínű képeivel mutattuk be a pápateszéri polgármesteri hivatal dísztermében. A legszínesebb Reflexes rendezvényt Nagy Péter, a Reflex munkatársa és Kerekes Zoltán helyi plébános nyitotta meg a szépszámú vendég, érdeklődő, látogató részére. A kiállítás anyaga a korábbi éveknek megfelelően, az ősztől tovább utazik (Budapest, Győr, Székesfehérvár).

Bővebben...

Régi tervünk vált valóra az elmúlt napokban, ha egyelőre csak vendégként is, de végre háziállatok is vannak a pápateszéri ökológiai központunk közel kéthektáros területén. Július 31-től augusztus 7-ig - a 10. Pápateszéri

Természetfotós Tábor időtartama alatt - egy szamár, egy csikó és hét racka juh "lakik" nálunk, a kerékpártároló mögötti bokros, fás részen.
Az állatok fogadásának előfeltétele volt, hogy megfelelő méretű, 16 x 16 méteres karámot és egy kisebb fedett hajlékot építsünk, amit később villanypásztorral egészítünk ki a legelő állatoknak.

Bővebben...

A Reflex által, múlt évben felmért és feldolgozott települési természeti védettségű területek egyike volt a nyúli „geológiai, botanikai, zoológiai értékek lelőhelye”. A Potyondi dűlőút melletti, 1999 óta védett terület érintetlenségét igazolta, hogy számos agresszív, tájidegen özönfaj (elsősorban bálványfa, akác és kanadai aranyvessző) helyet követelt magának ezen a kis területen. No meg az ember, több zsáknyi otthagyott szemetével. Helyi kezdeményezéssel, nyúli fiatalok és „öregek”, soproni középiskolások, egyetemisták és mi reflexesek estünk neki - két kézzel - a terület megtisztításába.