Hulladékos szemléletformáló projektünk keretében 2018. március 9. és 29. között a kiválasztott négy iskolában Hulladékos Akcióhetek kezdődtek. Az akcióheteket mindegyik iskolában egy-egy, a diákokból február elején alakított szakmai munkacsoportok készítették elő. A csoportok elméleti felkészítését mindenütt gyakorlati foglalkozások követték, melynek eredményeként a gyerekek tablón mutatják be diáktársaiknak a háztartási hulladékok magyarországi helyzetét, problémáit. Külön tabló foglalkozik a hulladékok megelőzési lehetőségeivel, a hulladékok kezelési módjaival, illetve egy tabló a papír-újrapapír témával. A tablók mellett felállításra kerülnek az iskolák aulájában a projekt rajzpályázatának nyertes munkáit bemutató molinók is.

Bővebben...

A „Fogyókúrán a kuka - Hulladékmegelőzés- és újrahasznosítás a győri járásban” elnevezésű projekt keretében tavaly novemberben rajzpályázatot hirdettünk az érintett általános iskoláknak. Az így gyűjtünk mi” c. rajzpályázatra érkezett (több mint 300 darab) rajzból január végén szakmai zsüri választotta ki azokat a rajzokat, amelyek a most megjelent rajzfüzetek előlapját illetve hátoldalát díszítik. A rajzfüzet címlap belsején az alkotókat tüntetjük fel – míg a hátsó borítójának belsején a papírfelhasználás csökkentését célzó megelőzési tanácsokat küldünk a gyerekeknek.

Bővebben...

A „Fogyókúrán a kuka - Hulladékmegelőzés- és újrahasznosítás a győri járásban” elnevezésű projekt keretében kiadott brosúra fő témája – címének megfelelően - természetesen a papír. A kiadvány gyermeknyelven meséli el röviden a papír történetét, majd ismerteti a papírgyártás technológiáját és környezeti hatásait. Az iskolai papírfelhasználásra koncentrálva tárgyalja ki a papírhulladék csökkentésével, az újrahasznosításával kapcsolatos iskolai tudnivalókat és felhívja a figyelmet az újrapapírból készült termékek fontosságára. Az újrapapírra nyomtatott brosúra végén részletesen mutatja be a papírmerítő foglalkozás technikáját és hasznos gyakorlati tanácsokat ad az iskolai hulladékos projekthetek megszervezéséhez. A kiadványt a projektben részvevő iskoláknak a kívánt példányszámban megküldjük, de kívánságra (korlátozott példányban) más iskoláknak és igénylőknek is postázzuk.

Bővebben...

Az „Így gyűjtünk mi” című felhívásunkra több mint 300 rajz és montázs érkezett be, melyek szakmai zsűrizése a közelmúltban megtörtént. A legjobban sikerült rajzokat eredetileg a pályázati programunk keretében készülő füzetborítókon terveztük megjelentetni, de projekten kívül két külön molinót is készítettünk, mert csak így tudtunk „helyet adni” a sok szép rajz közül kiválasztottaknak (így összesen 26 rajzot tudtunk „közzétenni”). Hangsúlyozzuk, hogy ez nem verseny volt és ennél több rajzot is szerettünk volna megmutatni (további molinók megjelentetését is tervezzük). A legjobb rajzokból kiállított molinókat kívánságra, egy-egy hetes időbeosztással kérésre az iskoláknak szívesen kikölcsönözzük.

Bővebben...

Februárban is folytatódtak a Reflex Környezetvédő Egyesület a „Fogyókúrán a kuka - Hulladékmegelőzés- és újrahasznosítás a győri járásban” címmel futó programunk tevékenységei. Erről számolunk be az alábbiakban.

Bővebben...

A  Reflex Környezetvédő Egyesület a „Fogyókúrán a kuka - Hulladékmegelőzés- és újrahasznosítás a győri járásban” címmel futó programjának januári eseményeit foglaljuk össze néhány mondatban.

Bővebben...

A „Fogyókúrán a kuka - Hulladékmegelőzés- és újrahasznosítás a győri járásban” elnevezésű programunk keretében egy újabb előadási anyagot állítottunk össze a pedagógusok számára a papír(hulladékok) témájának tanórán, vagy tanórán kívül, szakkör, vagy egyéb foglalkozás keretében történő feldolgozhatóságát segítendő. A Kuka-fogyókúra 2 - a papírhulladékok csökkentése című előadási anyag, mely mindenki számára szabadon felhasználható hulladékos akciónapok, vagy akcióhét megvalósításához is segítséget nyújthat. Honlapunkról ingyenesen letölthető.

Mellékletek:
FájlFájlméret
Fájl letöltése (Kukafogyókúra 2 - Papírhulladék.ppt)Kukafogyókúra 2 - Papírhulladék4600 kB

Bővebben...

A Reflex Környezetvédő Egyesület a „Fogyókúrán a kuka - Hulladékmegelőzés- és újrahasznosítás a győri járásban” címmel futó programjának keretében összeállított egy előadási anyagot azoknak a pedagógusoknak, akik a tanórán, vagy tanórán kívül, szakkör, vagy egyéb foglalkozás keretében a háztartási hulladékok csökkentésének lehetőségit szeretnék feldolgozni. Az elsősorban a papír frakcióval foglalkozó előadási anyagot mindenki számára elérhetővé tesszük itt a honlapunkon, hogy ezzel is megkönnyítsük a pedagógusok munkáját. Reményeink szerint az összeállítás segítségükre lesz témafeldolgozó programok, hulladékos akciónapok, vagy akcióhét megvalósításában.

Mellékletek:
FájlFájlméret
Fájl letöltése (Kuka Fogyókúra.ppt)Kuka fogyokúra6015 kB

Bővebben...

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Papírkalkulátor

Energizair

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás