Hamarosan lejár a határideje annak a rajzpályázatnak, melyet a Reflex Egyesület az új, hulladék-megelőzést célzó projektjéhez kapcsolódva írt ki. A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósuló „ Fogyókúrán a kuka” elnevezésű projekt keretében 2018. január 19.-ig várjuk a környezetvédelmi témájú rajzokat a győri járás általános iskoláinak tanulóitól.

Bővebben...

Azt, hogy mivel játszik a gyermek, alapesetben a szülő határozza meg. Nyilván mindenki olyan játékot szeretne a gyermek kezébe adni, amelyik biztonságos és elősegíti a kicsi szellemi fejlődését, vagy kézügyességét. A kihívás ehhez képest nagy, hiszen a piacot leginkább a gagyi csicsák, az olcsó műanyag termékek, az elemes idétlenségek vagy a Barbie-féle agyonreklámozott márkák uralják.

Bővebben...

Az e-technika nyomul ugyan, de ma még a papír az iskolások és mindannyiunk alapvető munkaeszköze. A csökkenni nem akaró papírfelhasználás súlyos környezetvédelmi problémák okozója, melyért mi papírfogyasztók, mindannyian felelősek vagyunk. Az iskoláskorú gyereke szülei gyakran tapasztalják, hogy a „környezetbarát” termékek, iskolaszerek eltűnnek, az eldobó termékek és csomagolások pedig olcsóbbak a környezetet jobban kímélő társaiknál. Pedig az odafigyelés ezen a téren is fontos lenne a gyerekek egészsége és a környezet szempontjából egyaránt.

Bővebben...

Az ajándékozás és a csomagolás két szorosan összefüggő téma. Mindkettő sok lehetőséget nyújt a megelőzésre – de arra is, hogy ajándékozás okán a környezet érdekei háttérbe szoruljanak. A tapasztalatok szerint a családi ünnepekre az emberek nagy-nagy szeretettel, ámde kis fantáziával mozgósítják bukszájuk tartalékait. Eszük helyett sokszor a szemükkel vásárolnak – hogy aztán otthon serény díszbugyolálásba kezdenek.

Bővebben...

Magyarországon egy háztartásra átlag évi 16 kg ingyenes reklámküldemény, szórólap (szemétposta) jut. Felméréseink szerint ezek kínálatát azonban jó, ha a fogyasztók egynegyede figyelembe veszi - vagyis a reklámanyagok háromnegyede előre gyártott szemét. Kár volt miattuk kivágni a fákat…

Bővebben...

A piacoknak hangulata van, és lehetőséget nyújt az eladó-vevő közötti párbeszédre. Ami a szupermarketekben lehetetlen, hiszen az eladók - ha fellelhetők egyáltalán - nem tudnak a termékről semmit… A megelőzési főszabály itt is érvényes: logikus, hogy az ember a piacra is viszi magával a saját csomagolóanyagát. Kosarat, szatyrot a darabos árunak, zárható üveget a kimért tejnek, tejterméknek, zárt műanyag dobozt epernek, savanyúságnak stb.

Bővebben...

Egy hiper/szupermarket bő áruválasztékával elméletileg könnyíti ugyan a fogyasztó dolgát - viszont rengeteg előrecsomagolt árut, fagyasztott- és félkész élelmiszert tart. Ami viszont megnehezítik a környezettudatos beszerzést, drágítják a bevásárlást és növelik az otthoni hulladéktermelést. Vagyis a megelőzés ellen hatnak.

Bővebben...

A jó háziasszony – mint tudatos fogyasztó- otthon általában még pontosan tudja, hogy a háztartásában mire van szüksége. Amikor valami kifogyott, akkor felírja emlékeztetőül az erre rendszeresített papírra (bevásárló cetli) és bekészíti a bevásárló kosarába. Vásárolni pedig már ezzel a kész listával indul – és gyermekét is így indítja el a boltba. Így esélye van arra, hogy a boltban nem reklámszlogeneket dúdolgatva, nem a leárazásoktól és akcióktól elkábulva nyúlkál össze-vissza. Hanem a valóban szükséges dolgokat veszi meg, méghozzá a tervezett mennyiségben. Vagyis nem a szemével, hanem az eszével vásárol.

Bővebben...

Reflex-ház beosztása

Energizair

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Papírkalkulátor

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás