Egyesületünk megalapításától hangsúlyozta Győr város parkjainak megóvását, rendszeres ápolásuk szükségességét és védettségük megvalósítását. Annak ellenére, hogy hazánk egyik legkisebb zöldterületi arányával „büszkélkedhet” városunk, ez a helyzet csak romlott az elmúlt években. Most is egy újabb beruházás okoz jelentős károkat a város még meglévő apró ékkövén, a Bem téren. A fák, bokrok, virágágyások és gyepterület helyén futópályát építenek. A Reflexhez érkező lakossági panasz, felháborodás sokasága igazolja a beavatkozás szükségtelenségét.

Öt évvel ezelőtt már volt lakossági tiltakozás a győri Bem tér növényzetének csökkentése ellen. Akkor a park széleinek fáit, díszbokrait és sövényét vágták volna ki - gépkocsi parkolók építése miatt. A tervek időben történő megismerése és a helyi lakossági ellenállása különböző formái (levelek, sajtónyilvánosság, közös bejárás, szakmai ellenvélemény, stb.) alapján a városházi apparátus elállt a beruházástól. Erről egy korábbi írásunkban beszámoltunk: http://reflexegyesulet.hu/index.php/234-park-vagy-parkolo

A fenti érdekvédő részvétel eredményessége okán a beruházás pártiak mára már nagy rutinra tettek szert. Saját érdekük sikerének érdekében most semminemű tájékoztatást nem adtak az irtási munkákról, sőt ezt megtetézve - minden előjel nélkül - szombat reggel álltak neki a munkának. Pár óra alatt a sokféle földmunkagéppel (kotrógép, dózer, homlokrakodó) és a nagyszámú munkással kivégezték a tér közel 400 m2-nyi területét. Szombat lévén semmit nem tudtak a helyiek ellene tenni. Jól példázza a szándékos pusztítást, hogy az azóta eltelt szombatokon már senki sem dolgozik a futópálya továbbépítésén.

Aki ismeri a parkot, az tudja, hogy az egykori Szent György tér, a mai Bem tér jelentős része folyamatosan beépült. Aszfaltos focipálya, játszótér, három emlékhely, emlékmű, meglehetősen rossz állapotú beton és aszfalt járdák „színesítik” a teret. Azt a közteret, amit az átkelő gyalogos közlekedés mellett nagyszámban nyugdíjasok, babakocsit toló kismamák és a környező utcákba bezsúfolt társasházak lakói élveznek. Mindegyikük egyhangú véleménye a futópálya szükségtelensége. (Pár sarokra van a Rába folyó töltése, ahol a futást, a kocogást kedvelők ragyogó futóteret találnak.)

Mint reflexesek, és mint győriek szomorún konstatáljuk, hogy a környező városok (Sopron, Pápa, Tata) vezetői mennyire másképpen gondolkodnak településük természetes élőhelyeinek, kellemes lakókörnyezetének, tisztább és nyugodtabb városi közterületeinek megőrzéséről.

A téren található a magyar-lengyel barátságot szimbolizáló kettős tölgyet mintázó kőszobor. Reméljük, hogy nem ezek a kőfák lesznek az élőfák utolsó hírmondói!

Az Oxygen Media Hírügynökség riportja a témáról: