Februárban is folytatódtak a Reflex Környezetvédő Egyesület a „Fogyókúrán a kuka - Hulladékmegelőzés- és újrahasznosítás a győri járásban” címmel futó programunk tevékenységei. Erről számolunk be az alábbiakban.

Elkészült és nyomdába került a projekt keretében kiadásra kerülő iskolai rajzfüzet. A rajzfüzet elő- és hátlapját a projekt keretében meghirdetett rajpályázat nyertes rajzai díszítik, a borító belső oldalára hulladék megelőzési tanácsokat nyomatunk. A nyertes rajzokat - terven felül – kiállítási anyagként is használható, nagy molinókra is rányomatjuk, ezzel is színesítve a hulladékos projekthetek kínálatát.

Február elején megtartották első foglalkozásaikat a négy kiválasztott iskolában alakult hulladékos akciócsoportok. Feladatuk: megfelelő szakmai felkészítés után előkészíteni és koordinálni az iskolai projektheteket (helyi felmérésék elvégzése, szakmai tablók készítése, javaslatok kidolgozása, helyi akciók koordinálása).

A csoportok szakmai felkészítését a helyi környezeti nevelő és a Reflex Egyesület szakemberei végzik. A Reflex ehhez két diavetítési felkészítő előadási anyagot állított össze. Az oktatási segédanyagnak szánt, honlapunkról letölthető előadások súlypontjai: a háztartási szilárd hulladékok problémája és megoldási lehetőségei – illetve a papír gyártása, ökológiai lábnyoma, papírtakarékosság és az újrapapír termékek használatának fontossága. Az akciócsoportok március közepéig (a projekthetek beindulásáig) hetente egy-két alkalommal, illetve szükség szerint tartanak foglalkozásokat.

Elkészültek a Palatia nyomdában leadott, a programban résztvevő iskolásoknak és a segítő pedagógusoknak szánt szakmai anyagok. Az Újragondolt papír c brosúrából 8000 példány, a rajfüzetből 4000 példány került kinyomásra – természetesen mindkét termék újrahasznosított papírra készült.

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

www.szelektalok.hu

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás