A piacoknak hangulata van, és lehetőséget nyújt az eladó-vevő közötti párbeszédre. Ami a szupermarketekben lehetetlen, hiszen az eladók - ha fellelhetők egyáltalán - nem tudnak a termékről semmit… A megelőzési főszabály itt is érvényes: logikus, hogy az ember a piacra is viszi magával a saját csomagolóanyagát. Kosarat, szatyrot a darabos árunak, zárható üveget a kimért tejnek, tejterméknek, zárt műanyag dobozt epernek, savanyúságnak stb.

 

A hulladék megelőzést segíti az is, hogy a piacon a vevő maga válogathat (ellenőrizheti a minőséget) és pont annyit vesz amennyire szüksége van. Ellentétben a szupermarkettel, itt közvetlen kapcsolatba kerülhet a piaci őstermelővel, az árból alkudhat, információt szerezhet a termékről. Jó eséllyel friss, vegyszermentes, közelben termelt szezongyümölcsöket vásárolhat, vásárlásával a helyi piacot támogathatja.  

Egyre több tudatos fogyasztó ezen úgy lép tovább, hogy maga is aktívan vesz részt a helyi „szatyorközösség” szervezésében, működtetésében. A közösen beszerzett egészséges (bio vagy vegyszermentesen termelt) élelmiszerek lokális kereskedelme csökkenti a szállításból adódó környezetterhelést - a termelőkkel kiépítetett közvetlen kapcsolat pedig erősíti a helyi közösségeket.

A tudatos fogyasztó:

-          A piacra mindig visz magával listát és elegendő bevásárló szatyrot vagy kosarat, frissentartóműanyagdobozt, tejesflakont..

-          Időt szán rá, hogy összevethesse a különböző termékek árát, minőségét és hogy elbeszélgessen az őstermelőkkel!

-          Közvetlenül az őstermelőtől vásárol. Nem csak zöldséget és szezongyümölcs, de más „háztáji árut” is (tejterméket, tojást vágott baromfit házi lekvárokat, palántákat stb.).

 

www.szelektalok.hu

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás