(Lejárva 2006. július 26., Szűcs Gábor, Horváth Ferenc és az V. Kerékpáros tábor résztvevői Vértesszőlősről: Szabó Mária, Csenke Éva, Szabó Henrietta, Slezák Dalma, Nagy Péter, Gombás Péter, Török Bence) A túrához bármilyen autós térkép is elegendő, vagy ajánljuk a Cartographia által kiadott A BAKONY című (1:40000) turistaatlaszt és útikönyvet, amelynek 78. oldalán található átnézeti térképe segíti a tájékozódást. Farkashegy-Pápateszér-Csót: 12 km, kb. 60 perc Csót-Béb: 2 km, kb. 10 perc Béb-Ugod: 2 km, kb. 10 perc Ugod-Homokbödöge: 3 km, kb. 15 perc Homokbödöge-Nagytevel: 3 km, kb. 15 perc

A Reflex-háztól a falun áthaladó Veszprémvarsány-Pápa műutat elérve balra, Pápa irányába fordulunk. A Pápateszér főutcájának tekinthető úton (Markovics út) kerekezve a falu utolsó házait elhagyva egy lefele jobbra ívelő kanyarból felkapaszkodva elhaladunk a baloldalt látható téglagyár mellett, egy jobbra ívelő hosszú lejtő után áthaladunk a Tatabánya-Pápa vasútvonalon, majd a teszéri vasútállomás mellett hajtunk tovább. Kb. másfél-két kilométer után elérjük a Bakonyszentiván (Lovászpatonai) elágazást, itt egyenesen haladunk tovább, és kezdődnek a csóti emelkedők és lejtők kb. 6 km hosszban. Csóthoz közel jobboldalon tábla jelzi a hadifogoly-temető megközelíthetőségét (a táblától kb. 300 m-re). Az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora működött a területen.

Csótra hosszú egyenes lejtőn gurulva érkezünk. Az első kanyarban a buszfordulónál balra tartunk, Ugod irányába. Kb. 200 m egyenes után pedig derékszögben jobbra fordulva hagyjuk el Csótot.

Kb. 2 km hosszan sík terepen haladunk (balra a Magas-Bakony gyönyörű panorámája tárul elénk), és a Pápa-Zirc főutat keresztezve Béb község szélső házait érintve egyenesen haladunk tovább. Kb. 2 km-t megtéve érkezünk Ugodra, ismét áthaladva a Tatabánya-Pápa vasútvonalon. A végig emelkedő, hosszú, kanyargós faluban érdemes megpihenni Ugod váránál (ez most tulajdonképpen a helyi templom).

 Az Árpád-házi királyok idején Ugod a bakonyi erdőispánság része volt, ennek örökös ispánjává tette meg V. István 1270-ben Csák nembeli Luka (Lukács) fiát, Demetert és utódait, s adott nekik várépítésre engedélyt.

Ugodot a templom utáni jobb kanyarban elhagyva kb. 2 km után érkezünk Homokbödögére, ahol a kanyarokban az eddigi úton haladva egy balkanyarral hagyjuk el a falut, s kb. 2 km után érkezünk Nagytevel községbe. A falut jelző tábla után azonnal balra folytatjuk utunkat, a keskeny műúton elhagyjuk a falut, baloldalt rövidesen egy nagy csirke-telep mellett megyünk tovább, a jobbra hosszan ívelő úton, egy a faluból máshol kivezető útra érünk, ahol balra kanyarodunk. Az enyhén emelkedő, és néhol kanyarodó úton kb. 1 km a strand.

 A strandot az önkormányzat működteti, bekerített, úszómesterrel, elsősegélyhellyel működő, „hivatalos” fürdőhely, ahol még vizibiciklit is lehet kölcsönözni, és még büfé is működik.

 A strand, büfénél lévő kapujánál induló, felfelé vezető homokos, egyenes út vezet a Tevel-hegyre, melynek teteje 6-700 m gyaloglással elérhető. Innen nagyon jó a kilátás a tározó tóra, amelyen a strand működik, de jó idő esetén látható a Somló-hegy, a Ság-hegy, Pápa, Celldömölk, és a Pannonhalmi-dombság.

 Visszaút: ugyanaz.

 

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás