Az alkalomhoz „illő" kánikulai melegben zajlott a „Felkészülés a hőségre" projektindító rendezvény Hajdúböszörményben. A város partnerségével zajló Interreg program célja, hogy rövid és hosszútávú stratégiákkal, megoldásokkal segítse a várost a hőhullámokra való felkészülésben, és mindez átvehető mintaként szolgáljon más települések számára is.

A globális felmelegedés egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal jár. A nyarak hosszabbak, melegebbek, s jóval több egészségügyi kockázattal járnak. Ehhez a közép-európai városoknak (is) alkalmazkodniuk kell, ugyanakkor soknak még nincs hatékony cselekvési terve a lakosság hőség elleni védelmére.

A nemzetközi Ready4Heat projekt célja, hogy segítse a városokat rövid, közép- és hosszú távú - hőséggel kapcsolatos - intézkedések megfogalmazásában, máshol bevált gyakorlatok bevezetésében. A projekt során végzett tevékenységek a németországi Worms város és az Európai Klímaszövetség korábbi közös projektjének eredményein és mintáján alapszik.

A főbb projektcélok közt szerepel egy önkormányzati hőség-stratégia és cselekvési terv kidolgozása a hőhullámok enyhítését célzó rövid, közép- és hosszú távú intézkedésekkel; az összegyűjtött megoldások szakpolitikai integrációjának elősegítése; szemléletformálás; a projektben résztvevő minta városok ellenállóbbá tétele kísérleti intézkedések bevezetésével, illetve egy hőségrisztással kapcsolatos rendszer kialakítása a hirtelen hőhullámokra való azonnali reagálás érdekében. A projekteredmények a tervek szerint más városok számára is modellként szolgálhatnak.

A hajdúböszörményi kísérleti intézkedés keretében az önkormányzat városszerte 20 helyszínen, 47 darab – egyenként legalább 4 m2 felületű, növényekkel beültetett - zöld szigetet fog kialakítani olyan pontokon, ahol a városi hőszigethatás fokozottan érvényesül. A kísérleti intézkedés célja, hogy javítsa a helyi mikroklímát, csökkentse a hőszigethatást és hűsítő pontokat kínáljon a lakosság számára. A zöld szigetek nemcsak árnyas pihenőhelyet kínálnak az arra járók számára, de a beültetett növények (gömbkoronás fák, évelő, egynyári és futónövények) párologtatásuk és árnyékuk révén javítják a hőérzetet, hozzájárulnak a városi biodiverzitás valamint a zöldfelületek számának növeléséhez.

A projekt elsődleges célcsoportjai a hőség hatásainak leginkább kitett lakossági csoportok, azaz az idősek, a krónikus egészségügyi problémákkal küzdők, a kisgyerekek, a várandós nők illetve a szabadban dolgozók. Az önkormányzat a projekt során a lehetséges megoldásokat workshopok keretében az érintett csoportok képviselőinek bevonásával fogja keresni.

A 2023. július 13.-án megrendezett hajdúböszörményi projektnyitó esemény a célcsoportok helyi képviselőinek részvételével zajlott. Az eseményen Fórizs László alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, akik a projektben szintén partner Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársainak valamint a hajdúböszörményi Zöld Kör elnökének előadásait hallgathatták meg.

A rendezvényről a városi televízió készített összefoglalót, melyet EZEN A LINKEN lehet megtekinteni.