A globális felmelegedés egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal jár. Közép- és Délkelet-Európa számos részén a hőhullámmal érintett napok száma 1981-2010 között évtizedenként 10-15 nappal nőtt. Ez a tendencia előreláthatólag folytatódni és erősödni fog. A trópusi éjszakák száma - amelyeken a hőmérséklet nem csökken 20°C alá - szintén emelkedni fog.

A forró napok, illetve a sűrűsödő és hosszabb ideig tartó hőhullámok az emberi szervezetet erősen megviselik; mindez az egészségügyi kockázatok növekedéséhez vezet. A hőséghez köthető megbetegedések és halálesetek száma növekedni fog. Bár a hőstressz mindenkit érint, ugyanakkor egyes lakossági csoportokat - idősek, betegek, ellátásra szorulók, egyedül élők, várandósok, csecsemők és kisgyermekek, hajléktalanok, szabadban dolgozók - még inkább veszélyeztetettek. Mindezeken túl a gazdasági és társadalmi diszkrimináció szintén hozzájárul ahhoz, hogy az emberek kiszolgáltatottabbá váljanak a hőhullámokkal szemben.

Nagyon fontos, hogy a közép-európai városok is alkalmazkodjanak ehhez a helyzethez, ugyanakkor számos település még nem rendelkezik megfelelő stratégiával, cselekvési tervvel arra vonatkozólag, hogy a helyi lakosságot megóvják a kánikula negatív hatásaitól. A 2023 márciusában indult nemzetközi “Ready4Heat” projekt célja, hogy segítse a városokat rövid, közép- és hosszú távú intézkedések bevezetésében; valamint bevált és kipróbált gyakorlatok - például hőségriasztási rendszer - kialakításában.

A projektben közreműködő négy mintatelepülés - Hajdúböszörmény (Magyarország), Maribor (Szlovénia), Weiz (Ausztria) és Worms (Németország) - illetve az éghajlatváltozás és az egészségügy területén jártas helyi partnereik az érintett célcsoportok képviselőinek bevonásával keresik a helyi szinten alkalmazható megoldásokat. A hálózatépítésen túl olyan gyakorlati intézkedéseket is megvalósítanak, amelyek hozzájárulhatnak a hőstressz hatásainak csökkentéséhez: városi zöld szigetek kiépítése (Hajdúböszörmény), zöld pergolák alkalmazása (Maribor), meglévő távfűtési rendszer segítségével történő klimatizálás bevezetése (Weiz) illetve aktív hálózat létrehozása az egyes városrészek érintett feleinek közreműködésével (Worms).

A projektet az Interreg CENTRAL EUROPE program támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

• A projekt költségvetése: 2.040.000 EUR

• ERFA-finanszírozás: 1.632.000 EUR

• A projekt időtartama: 2023.03. - 2026.02.

További információkért látogasson el a Ready4Heat projekt honlapjára.