2016. augusztus 22-26 között negyedszer rendeztünk malomkutató tábort Pápateszéren. A tábor első napján kiválogattuk a plébánia raktárában tavaly nyáron elhelyezett Szabó (Kurali) malom kőpadjának megőrzésre érdemesnek ítélt darabjait, felkerestük a Csigi (Dobos), az Alsó (Sábicz), a Steckl (Bögi), az Andrási (Horváth) és a Fenyőfő községi (Fekete) malom maradványait, illetve az egykori Fancsali, a Felső Márton, az Alsó Márton és az Izsa malom helyét. Utóbbiak esetében az 1857-es kataszteri térkép koordinátái és többszöri helyszíni méréseink alapján határoztuk meg az egykori malmok helyét, amit egy karóval jelöltünk. A karó helyére és a még álló épületek falára hamarosan a 25 pápateszéri patakmalom nevét feltüntető tábla kerül.

Résztvevők: Dr. Hajósy Adrienne, Obermayer András, Giricz Teréz, Horváth Pál, Kuti Melinda, Kundi Géza, Kundi Kornél, Kundi Viktor, Milinszki Tibor, Lajtmann Józsefné, Hegedűs Tibor, Nagy Péter, Pásztorné Üveges Hajnalka, Pásztor Kinga, Pásztor Noémi, Szűcs Gábor.
A táborban készült képek itt láthatók.

Útban az egykori Fenyőfő községi malom felé. (Fotó: Nagy Péter)

A pápateszéri plébánia udvarán(balról jobbra): Giricz Teréz, Pásztor Noémi és Kinga, Kuti Melinda. (Fotó: Obermayer András)

program:

augusztus 22. hétfő

- délelőtt esett az eső (rövid látogatás Völfinger Béla polgármesternél)

- délután a plébánia udvarán és egyik raktárában átválogattuk a múlt nyáron itt elhelyezett anyagot, az önkormányzat tulajdonában lévő Szabó (Kurali) malom kőpadjának, gerendelyének és vízikerekének megmaradt fa részeit. Találkoztunk Kerekes Zoltán plébános úrral.

augusztus 23. kedd

Kísérletet tettünk a Fenyőfő községi malom (Fekete malom) épület maradványainak megtalálására, az 1857-s kataszteri térkép koordináta adatainak alapján. Mivel a B4 jelű malomromhoz már nem vezet út, a túra rendkívül nehéz terepen át vezetett. Az Andrási (Horváth) malom érintésével végül megtaláltuk a Fenyőfő Községi malom épületének maradványait, de a pontos azonosítás további terepi munkát igényel.

Az Andrási (Horváth) malomban. Balról jobbra (hátul): Lajtmann Józsefné Márti, Hegedűs Tibor, Nagy Péter, Kuti Melinda. Elől: Kundi Viktor, Pásztor Kinga, Kundi Kornél, Pásztor Noémi. (Fotó: Pásztorné Üveges Hajni)

Délután beszélgetés, malomjáték

Malomjáték a Reflex-ház teraszán. (Fotó: Obermayer András)

Augusztus 24, szerda

A Körtvély-patak (Váncz-ér) malmait azonosítottuk be, túránkat a faluban kezdtük, a Csigi (Dobos) malomnál, az Alsó (Sábicz) malomnál folytattuk, majd a Steckl (Bögi) malomnál fejeztük be. A Bögi malomnál találkoztunk és beszélgettünk a malom tulajdonosával, Horváth Balázzsal.

A Bögi malomban. Balról jobbra: Nagy Péter, Hegedűs Tibor, Pásztor Noémi, Pásztorné Üveges Hajnalka. (Fotó: Dr. Hajósy Adrienne)

Augusztus 25. csütörtök

Délelőtt a Fancsali malom helyét próbáltuk meghatározni az 1857-s kataszteri térkép koordináta adatai alapján. A meghatározásban részt vett Horváth Pál (Palkó) is, vele beszéltük meg, hogy az egykori Fancsali malom helyének pontosabb meghatározásához az ősz folyamán újra visszatérünk. A zöld növényzet megnehezíti az egykori malomépület helyének meghatározását.

Délután Kundi Géza fogatával a Szakács-ér felső szakaszának malmait látogattuk meg. A túrán a tábor alapcsapata mellett ezúttal is részt vett Horváth Pál, majd csatlakozott hozzánk Milinszki Tibor is. Elsőként a Szakács-éren átvezető vashíd mellett állt egykori Felső Márton (Felber, vagy Fölber) malom helyét igyekeztünk meghatározni. A már korábban is említett 1857-s kataszteri térkép koordináta adatai, valamint Horváth Pál helyismerete alapján sikerült beazonosítani a malom helyét, amit egy S5 feliratú karóval meg is jelöltünk.

Másodikként – miután csatlakozott a csapathoz Milinszki Tibor is – a Csóri (Eigner) malom romos, de még álló falú épületét kerestük fel, ezt is karóval jelöltük meg (S2)

A Csóri (Eigner) malomnál. Balról jobbra. Milinszki Tibor, Kundi Kornél, Obermayer András, PÁsztorné Üveges Hajni, Pásztor Kinga, Kuti Melinda, Giricz Teréz. (Fotó: Nagy Péter)

Ezután következett a túra legizgalmasabb szakasza, melynek során a Szakács-éren a forrás után sorrendben egykor épült első malom, az Izsa malom helyét próbáltuk meghatározni. Többszöri sikertelen kísérlet után végül sikerült, a 1857-s kataszteri térkép koordináta adatai és Milinszki Tibor helyismerete alapján elsőként Horváth Pál találta meg azt a helyet, amelyről most már nagy valószínűséggel állíthatjuk: itt állt egykor az Izsa malom, melynek felülcsapott vízikerekének átmérője 5,7 méter (a pápateszéri malmok közül a legnagyobb) volt. Az Izsa malom egykori épületének helyén a téglákon és épület-köveken kívül találtunk egy malomkő részletet is. A helyet S' jelű karóval jelöltük meg.

Az Izsa malomnál, balról jobbra: Kundi Géza, Kundi Kornél, Horváth Pál, Giricz Teréz, Kuti Melinda (Fotó: Nagy Péter)

A Szakács-ér felső szakaszának malmait, illetve azok helyét sikeresen azonosítottuk be. Köszönet érte mindenkinek, aki részt vett a túrán, de különösen Kundi Gézának és családjának.

Pápateszér, 2016 augusztus 26, péntek

(Nagy Péter, a malomkutató tábor szervezője)