A háztakarítás, felújítás jó alkalom arra, hogy a feleslegessé vált holmiknak (kidobás helyett) új gazdát keressünk. Először rokonnál, ismerősnél próbálkozik az ember, ők - ha szükségük van rá - ingyen elvihetik. Van aztán, amikor inkább jótékonykodni akar az ember. Nem pénzre vágyik, hanem valami jó érzésre. Arra, hogy a számára feleslegessé vált ruhák elajándékozásával örömet okoz másoknak és jót tesz a környezetnek.

 

A még használható ruhák, cipők és textíliák begyűjtésével karitatív helyi (közhasznú) alapítványok, országos (Vöröskereszt) vagy nemzetközi szervezetek (pl. a Máltai Szeretetszolgálat) foglalkoznak. Utcai ruhagyűjtő konténereik egyre több településen jelennek meg. Az így begyűjtött anyag hasznosul: egy részüket az értékesítéssel foglalkozó  kereskedőkhöz kerül, másik részük hajléktalanokhoz vagy a külföldi segélyszervezetek osztják szét a rászorulók között. A gyűjtőhálózatok előnye, hogy munkalehetőséget teremtenek a helyi lakosságnak (mint például: szállítók, szortírozók, javítók és eladók).

Ha hasznot akarunk belőle, akkor marad a csere vagy az eladás. A cserénél amit adok az másnál hasznosul – amit kapok, az nálam. Nincs hulladék és egyikünknek sem került semmibe. Ez is megelőzés. Akinek sok továbbadnivalója van és kicsit beszélgetni is akar az emberekkel, az garázsvásárt hirdet – vagy kiáll cuccostul a bolhapiacra. Manapság egyre több intézmény, egyesület, önkormányzat szervez bolhapiacot – de egyre népszerűbbek az iskolai cserebere napok is, ahol a gyerekek jó állapotú játékai, könyvei, matricagyűjteményei, gördeszkái stb. cserélhetnek gazdát.

Lehet a használt dolognak úgy is új tulajdonost keresni, hogy azt eladásra meghirdeti vagy közvetítőhöz fordul. Hirdetni intertneten ingyenesen pl. www.jofogas-on lehet, pénzért pl. www.vatera.hu, www.zsibvasar.hu portél fogad és kínál. Nagyobb településeken mindig vannak használt ruhák, babaholmik, műszaki cikkek, kerékpárok stb. adás-vételére szakosodott kereskedők – akiknél általában bizományi értékesítésre otthagyható az áru.

Néhány területen már kiterjedt használtcikk-piacok működnek (autóbontók, bútorkereskedések). Ilyenek az antikváriumok is, melyek a könyveken kívül régi képeslapokat, bakelit lemezeket vagy CD-ket is átvesznek.

Mit tehet a tudatos fogyasztó?

-          A használt ruhaneműket - higiéniai okokból - lehetőség szerint tisztán, kimosott állapotban adja le a gyűjtőhelyen (vagy dobja be azt utcai gyűjtőkonténerekbe).

-          Ahol nincs gyűjtőhely- vagy szervezet, ott a hajléktalan szállón, vagy a helyi önkormányzatnál érdeklődik.

 

 

www.szelektalok.hu

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás