A piacot manapság elárasztó olcsó termékektől jó minőséget vagy hosszú élettartamot elvárni botorság. Nyilvánvaló, hogy az ipar és a kereskedelem számára a milliós szériában gyártott és gyorsan elhasználódó (hulladékká váló) termékek biztosítják a nagy forgalmat, a jó boltot. Vedd és dobd… Első ránézésre a fogyasztó számára is olcsóbbnak tűnnek az eldobálós termékek (borotvalehúzók, elemek, golyóstollak, öngyújtók stb.) mint az utántöltős vagy cserélhető betétes társai. Aki azonban utána számol és elmereng a hulladékhalmokon, az rájön, hogy igazából drága árat fizetett ezért. Ő is és a környezet is.

 

A fogyasztói társadalom logikájába (a termelés minden áron való növelésébe) azonban a megelőzés nem illik bele. Az ipar és kereskedelem inkább az egyutas (eldobálós) rendszereket szorgalmazza, hiszen ott nem kell visszaváltással, újratöltéssel vesződnie. Viszont az új termékek, csomagolóanyagok folyamatosan, milliós szériákban gyárthatók, eladhatók és eldobhatók. Folyamatos pótlásuk nyilván nem csekély hasznot biztosít.

Ami az italforgalmazást illeti, a korábban működő a betétes csomagolási rendszerek majdnem teljesen eltüntettek a boltokból. Korábban a kiürült csomagolóanyagot visszavittük a boltba. Mert betétes volt és a vásárláskor kifizetett betétdíjat visszakaptuk. Aztán a csomagolást újratöltötték, mi megint megvettük, majd megint visszavittük. Egy italos üveg például tíz-tizenöt évig szolgálta a fogyasztót, miközben 40-60 alkalommal töltötték újra. Az ilyen rendszer minimális hulladékot termel (leáztatott címke, kupak) - és legfeljebb a rendszerből kieső (évi 3-4 %-nyi) csomagolóanyagot kell pótolni. Ami jó volt a környezetnek és jó a fogyasztónak, hiszen nem vetetették meg és dobatták el vele mindig a csomagolóanyagot.

Csakhogy ezek a „modern” (értsd: eldobó) italcsomagolások” újratöltésre alkalmatlanok, értelmes újrahasznosításuk sokszor megoldatlan. Ha pedig az egyszeri használat után a szemétdombra kerülnek, - a betétes üveghez képest 35-szörös hulladéktérfogatot produkálnak. Ezzel a gyártáshoz felhasznált értékes nyersanyag és energia örökre elvész.

 

Mit tehet a tudatos fogyasztó?

-          Amikor csak lehet, mindig a visszaváltható csomagolású terméket választja. Így később visszakapja a csomagolóanyag árát és nem marad a nyakán a drágán vett csomagolási hulladék. Tehát így nemcsak a környezetterhelés, de a szemétdíja is csökkenthető.

-          Sajnos sokszor a környezettudatos fogyasztó sem tudja elkerülni a hulladékot (a gyümölcslevek 90 %-a már kombinált csomagolásban van, a szénsavas üdítőket, ásványvizeket csak eldobó műanyagokban forgalmazzák, a betétes tejes- és befőttes üvegeket pedig már el is felejtettük...).

 

www.szelektalok.hu

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás