A Zsörk Alapítvány szervezésében rendeznek „Agrárerdészeti, alkalmazkodó gyümölcsészeti és gyümölcsoltó tanfolyamot március végén a pápateszéri Reflex-házban és tartanak gyakorlati foglalkozásokat Zsörkön. Az alapítvány a Pápateszér melletti szellemfalu újjáélesztésén dolgozik, ahol egykor emberek éltek, ám mostanra már csupán egy templom és néhány elhagyatott épület maradt meg a civilizáció hírmondójának. Most egy olyan produktív összejövetelt valósítanak meg március 27-29-én, amelyre sikerült Dr Borovics Attilát és Lantos Tamást megnyerniük előadóknak, akik a két nap alatt sok mindent meg tudnak tanítani a résztvevőknek az agrárerdészetről, alkalmazkodásról, alkalmazkodó gyümölcsészetről. Tamás tantermi és gyakorlati oktatásban részesíti a résztvevőket. Az oltási technikák teszt-területe Zsörk lesz. Íme az esemény meghívója:

 

 Meghívó

Agrárerdészeti, alkalmazkodó gyümölcsészeti és gyümölcsoltó tanfolyam

2020. március 27-29. Reflex Ház, Pápateszér, Farkashegy 16.

Kétnapos tanfolyamunkon Dr Borovics Attila (NAIK Erdészeti Tudományos Intézet, igazgató) és Lantos Tamás (Ormánság Alapítvány, alapító) vezetésével betekintést nyerhetünk az agrárerdészet területére, mélyebben megismerkedhetünk az alkalmazkodó gyümölcsészettel, betekintést nyerhetünk ennek gyakorlatába. Szó lesz az (agrár)erdészet területén az alkalmazkodáshoz a változó körülményekhez, és láthatjuk, hogyan tükröződik ez a tájhoz alkalmazkodás gyakorlatában. Megismerkedünk az alkalmazkodó gyümölcsészet elméleti alapjaival, módszerelmélettel, gyakorlattal, gyümölcsoltási technikákkal.

Az előadásokra és az elméleti oktatásra a Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskolában kerül sor. Gyakorlóterepünk Zsörk szőlőhegy. Bejárjuk és felmérjük a területet, megtervezzük a következő lépéseket az alkalmazkodó gyümölcsészet elvei szerint és gyakoroljuk a gyümölcsfák oltását.

Program:

Március 27. péntek

18:00 – Érkezés

Szállás elfoglalása, vacsora hozott anyagból.

Kötetlenül megismerkedünk a hellyel és egymással, hogy szombaton időben és felkészülten kezdhessünk.

Március 28. szombat

08:00 Reggeli

09:00 Dr Borovics Attila

Agrárerdészet: lehetőségek és tapasztalatok

Elmélet és gyakorlat itthon és világszerte

10:30 Lantos Tamás

Az alkalmazkodó gyümölcsészet: elvek, módszerelmélet, gyakorlat I.

Az alkamazkodó gyümölcsészet általános bemutatása

12:00 Ebéd

13:00 Lantos Tamás

Az alkalmazkodó gyümölcsészet: elvek, módszerelmélet, gyakorlat II.

Módszerelmélet, konkrét javaslatok: megfigyelések, ökológiai szerkezet elképzelése, telepítés, szaporítás, tereprendezés, fajtaválasztás

15:00 Zsörk terepbejárás

Az elvek gyakorlati alkalmazásának szemléltetése: mit lehet kezdeni azzal, amit a területen találunk.

VAGY (attól függően, hogyan haladunk és milyen az időjárás)

Gyümölcsoltás alapjai, tantermi gyakorlat

20:00 Vacsora a Reflex Házban

Március 29. vasárnap

08:00 Reggeli

09:00 Dr Borovics Attila

Klíma – termőhely – fajtaválasztás

Alkalmazkodás a változó körülményekhez az erdészetben és agrárerdészetben

 

10:30 Lantos Tamás

Alkalmazkodó gyümölcsészet a gyakorlatban

Szaporítás, telepítés, oltás

12:00 Ebéd

13:00 Oltási gyakorlat Zsörkön

Lantos Tamás vezetésével

Gyakorlati tudnivalók:

Szállás és benti programok a Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskolában. A Reflex Ház a falu szélén,  „Farkashegy”-en (régi szőlőhegy) van, jó minőségű kavicsos úton közelíthető meg.

Kinti programok Zsörkön, a falu másik szőlőhegyén, 2-3 km távolságra a falutól. Esőzéstől függően elég rossz utakon közelíthető meg. Gondoskodunk a résztvevők kijutásáról, de hozzatok jó sárra-vízre való bakancsot vagy gumicsizmát

Szombaton három étkezést, vasárnap reggelit és ebédet biztosítunk a résztvevőknek. Ha sokan és sokáig maradunk ott oltani, vasárnap estére is készítünk vacsorát, és vasárnap éjjel is tudtok pihenni a Reflex Házban.

A tanfolyam díja 6000 HUF/nap, ebben benne van az étkezés, de nincs benne a szállás díja. (3000 HUF/fő/éj).

Érdeklődni: Csikvári Judit (Zsörk Alapítvány) Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez., +36305079067

 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás