Színes programkínálattal várta Pápateszér a település - most már hagyományosnak mondható - őszi rendezvényére, a Patakmalom Fesztiválra érkező vendégeket. A 2019. szeptember 27. és 29. között megrendezett esemény a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Pápateszéri Római Katolikus Plébánia együttműködésében, a Hét2 - Hit - Hagyomány - Érték - Élmény - Tudás - Természet Közösségfejlesztés Pápateszéren és mikrotérségében elnevezésű, EFOP-1.3.7-17-2017-00196 azonosító számú projektjében valósult meg. A II. Pápateszéri Patakmalom Fesztiválon a tavalyihoz hasonlóan voltak szakmai és kulturális rendezvények is, sokan vettek részt a teljesítménytúrán, hetedszer is megrendezték a malom-kupát, és a vasárnapi miséhez kapcsolódó koncert sem maradt el.

A fesztivál nyitórendezvényeként a pénteki napon a helyi polgármesteri hivatalban tartottak szakmai fórumot a patakmalmokról. Délután megalakult a Pápateszéri Molnár Céh Egyesület, az alakuló ülésen megválasztották az egyesület tisztségviselőit. Az egyesület elnöke Nagy Péter, a Reflex nyugdíjas önkéntese, a pápateszéri vízimalmok kutatója lett.

A szombati napon ismét felkereshették a résztvevők a „nyitott” malmokat, és egy teljesítmény túrát is szerveztek az érdeklődők számára, melyen több mint nyolcvanan részt is vettek.

Természetesen a Reflex Környezetvédő Egyesület oktatóközpontja sem maradt ki az eseményekből. Különféle közösségi programok és tanácsadás zajlotta Reflex-házban, illetve a szüreti felvonulás is érintette a központot.

A második nap a patakmalom utcaünneppel zárult, ahol a Somló Banda nevű zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

Vasárnap Sebestyén Márta adott koncertet Andrejszki Judittal közösen. A világhírű énekesnő örömmel vállalta a fellépést, hiszen gimnazistaként ő is részt vett a helyi malmok feltérképezésében. „A virágnak megtiltani nem lehet” címmel megtartott koncertje a vasárnapi szentmiséhez kapcsolódva hangzott el a római katolikus templomban.

A fesztivál záró programját a művelődési házban rendezték meg. A VII. Pápateszéri malomkupán ifjúsági és felnőtt kategóriában is a korábbi évek bajnokai győzedelmeskedtek. Sokan összemérték a tudásukat az ötszörös Európa bajnok malomjátékossal is egy szimultán versenyben, aki ezúttal nem talált legyőzőre. Talán majd jövőre. Mert, hogy jövőre is lesz Patakmalom Fesztivál Pápateszéren valamikor szeptember végén.

Az idei évi fesztivál valamennyi segítőjének köszönjük a közreműködést!

Képek az eseményről:

 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás