10 évvel ezelőtt zöld civil szervezetek, így a Reflex Környezetvédő Egyesület, valamint kisebb önkormányzatok közreműködésével alakult meg az Európai Klímaszövetség hazai hálózata az Éghajlatvédelmi Szövetség. Az együttműködés egyik első kampánya a KlímaSztár volt, amely a legjobb helyi klímavédelmi gyakorlatokat díjazza, és mutatja be. Az ötödször meghirdetett felhíváson 2019-ben öt település - Budapest XIII. kerület; Kajárpéc; Nagyrákos; Nyárádgálfalva (RO); és Veszprém - nyerte el az elismerést. A díjátadóra a Szövetség alapító településén, a tavaly európai Climate Star díjjal elismert Kunszigeten kerül sor 2019. szeptember 17-én, kedden.

Az Agrárminisztérium Zöld Forrásának támogatása idén ötödik alkalommal tette lehetővé a felhívás meghirdetését. Az évek folyamán nem változott az alapcél, mely egybeesik az Éghajlatvédelmi Szövetség egyik alapvetésével, melyben arra igyekszik rámutatni, hogy a helyi folyamatoknak, fejlesztéseknek fontos és megkerülhetetlen szerepe van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Idén először egy meghatározott területen, a települési zöldfelületek gazdálkodásában kerestük a jó mintákat. A díjazott öt település olyan követhető mintákat állít más települések és közösségek elé, melyek valódi helyi megoldások a változás folyamatában, legyen szó például a hazánkban még nem túl gyakori városi mezőkről vagy újszerű települési vízgazdálkodásról. Idén először a zsűri egy különdíjat is kioszt a Keszthelyi Környezetvédő Egyesületnek a helyi zöldterületek megóvásáért és közösségi alapú fejlesztéséért.

Bővebb információ a rendezvényről és a KlímaSztár 2019 programról: Lajtmann Csaba; Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.; 06 30 232 66 58

Felvilágosítás a díjazott településeken megvalósult fejlesztésekről:

- Budapest XIII. kerület - Közterületi, zöldhálózat fejlesztési stratégia 2015-2019 programjának megvalósítása - Gábor Péter - 30/864-4842 - Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

- Kajárpéc - Szemléletformáló zöldfelület-fejlesztés és -védelem - Laki György - 20/982-2636 - Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

- Nagyrákos - Virágzó település a Völgyhíd lábánál - Németh Istvánné (Baksa Eszter) - 30/235-0895 - Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

- Nyárádgálfalva (RO), a környezetbarát község - Karácsony Károly – 40/745542610 -Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

- Veszprém - Vadvirágos város - Szalay Tímea - 30/946-0658 - Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

- KlímaSztár 2019 különdíjas Keszthelyi Környezetvédő Egyesület a helyi zöldterületek megóvásáért és közösségi alapú fejlesztéséért - Frostner Anna - 70/Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás