Barátok, családtagok, egyesületi tagok, önkéntesek, zöld mozgalmi harcostársak és a szakmai partnereink képviselőinek társaságában ünnepelte 30 éves születésnapját a Reflex Környezetvédő Egyesület. A jeles évforduló alkalmából elkészült, az elmúlt évtizedek legfontosabb fejezeteiről szóló - REFLEXIKON névre keresztelt - kiállításunkat és kiadványunkat a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának kiállítótermében, egy igazán jól sikerült közösségi rendezvény keretében mutattuk be, 2017. december 13-án az ünneplő közönségnek.

A kiállítás megnyitóján köszöntő beszédet mondott dr. Halbritter András, úgyis, mint a Reflex elnökségi tagja, és mint az Apáczai Kar oktatója, valamint az egyesület munkatársai: Horváth Ferenc és Lajtmann Csaba, illetve nyugdíjasai: dr. Kalas György; és Nagy Péter.

Az ünneplés mellett a főszerep az emlékezésé volt. Mi is visszaemlékeztünk, mikor elkezdtük szervezni kiállításunkat, illetve összeállítani egyesületünk eddig életének fejezeteit felelevenítő lexikont. Nehéz volt a több száz történet, több ezer fénykép közül kiválogatni azokat, amelyek legjobban jellemzik az elmúlt évtizedeket, és amelyeket végül bemutattunk, de megérte a több hetes, hónapos fáradtságos munkát. Valószínűleg minden vendégünkben sok-sok a Reflex-szel kapcsolatos emlék, történet elevenedett fel.

A szülinapi rendezvényen megemlékeztünk az Egyetemhez, Apáczai Karhoz, mint házigazdához fűződő kapcsolatunkról, a civil szervezetekkel, helyi közösségekkel, önkormányzatokkal való hálózati együttműködésekről, felelevenítettünk személyes kötődéseinket a Reflexhez.

Külön szóltunk arról a 12 személyről, akiknek köszönhetjük, hogy ünnepelhetünk. 1987. február 16-án a környezetvédelmi hivatal akkori munkatársai úgy gondolták, civilszervezetként lényegesen hatékonyabban tehetnének a környezet védelméért, mint hivatalnokként, ezért - a pár hónappal korábbi elhatározásuk alapján - létrehozták a Reflex Környezetvédő Egyesületet. A Reflex alapítói voltak: Bálint Csaba, Enyingi Tibor, Gaál József, Gerencsér Tivadar, Hornyák László, Mohilla Rezső, Molnár Attila, Kalas György, Kiss Imre, Pártos Tamás, Varga Tibor, Varga Vilmos.

Ugyancsak méltattuk azokat a Reflexeseket, akik hosszú éveken át segítették egyesületünk munkáját, de ma már nem lehetnek közöttünk: Bálint Csaba, Gaál Józsi, Nemes Feri, Fisi Ernő bácsi, Zöld Péter.

A köszöntőbeszédek után a pohárköszöntéssel és a tortaszegéssel folytatódott a program. A torta gyertyáit az utánunk következő generációt jelképező Reflexes gyerekek fújták el.

Hogy minél több vidámságot vigyünk az ünneplésbe, az Apáczai Kar, dr. Barsi Ernő dísztermében a Kajárpéci Vízirevü bemutatta az ünneplőknek a Reflexes vonatkozású, egy levonásos vásári konzekvenciáját, A dzsungel könnye - avagy többet ésszel, mint láncfűrésszel címmel.

Az ünneplés egy pörkölt-partival és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Számos jó kívánságot tartalmazó üzenetet kaptunk azoktól, akiket hívtunk, ám valamilyen okból nem tudtak ma eljönni. Köszönjük nekik is a biztatást, a lelkesítő üzeneteket, hiszen ezek segítenek abban, hogy folytassuk a 3 évtizede megkezdett munkát, és hogy elérjük a 30 évvel ezelőtt kitűzött céljainkat, tovább küzdhessünk fennmaradásunkért, és egy jobb, élhetőbb világért.

Köszönjünk mindenkinek, hogy eljött és velünk ünnepelt!

Bízunk benne, hogy lesz mit ünnepelni évtizedek múltán is, és a Reflexről szóló lexikon további lapokkal bővül majd.

A REFLEXIKON kiadvány itt érhető el, az eseményt bemutató további képek pedig itt.

 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás