A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség „Világfák" hagyományteremtő kezdeményezésnek célja, hogy a szövetség tagjai egy-egy szimbolikus lépést tegyenek a jövőért, melyben elültetik az év fájának egy csemetéjét, azaz 2014-ben egy mezei juhart.

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy már az első évben 21 helyi közösségünk csatlakozott kezdeményezésünkhöz – mondta el Lajtmann Csaba az Éghajlatvédelmi Szövetsége elnöke – és ültette el a mezei juhar kisebb vagy nagyobb csemetéjét egy-egy helyi akció keretei között.
Ha végignézünk a csatlakozó településeken: Algyő, Alsónémedi, Felsőörs, Győr, Hajdúböszörmény, Kajárpéc, Kunsziget, Márokpapi, Mikepércs, Mikóháza, Miskolc, Monor, Nagykanizsa, Németbánya, Szatta, Parasznya, Pápateszér, Pécs, Pitvaros, Répceszemere, Tényő – láthatjuk, hogy szinte az ország minden szegletébe jutott egy-egy faültetés.

Ha valaki belepillant az akciókról készült fényképalbumba a https://picasaweb.google.com/116130761576642527026/Vilagfak2014 címen, láthatja, hogy volt ahol a helyi március tizenötödikei eseményhez és volt, ahol egy nagyobb létszámú ifjúsági programhoz kapcsolódott az esemény, örömünkre nagyon sok fiatal részvételével – tette hozzá Lajtmann Csaba. A Világfák akciót a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően indítottuk útjára, és kiindulópontja az a tagjainktól származó ötlet volt, hogy több olyan tevékenységet szervezzünk, amelyek – ha szimbolikusan is – de összekötik az Éghajlatvédelmi Szövetség közösségeit. Tudjuk, hogy egy fácska elültetése nem oldja meg világunk környezeti problémát, de úgy gondoljuk ezek az apró lépések is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy unokáinknak egy élhető világot hagyjunk örökségül.

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület két faültetési akcióba is bekapcsolódott - folytatta a helyi akciók ismertetését dr. Halbritter András, a Reflex vezetőségi tagja. Pápateszéren a Reflex Ökológia Központjában a helyi fiatalokkal, míg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Karának udvarán a kar munkatársaival és egy szakmai konferencia résztvevőivel ültettünk el egy-egy csemetét. Örömmel látjuk, hogy a kezdeményezés nem csak a Reflex működési területén, de a többi tagszervezet „háza táján" is nagy sikert aratott. Különösen tetszett a hulladéküvegből készült tábla, ami az utókornak is megőrzi az esemény emlékét.

Bővebb felvilágosítás:
Éghajlatvédelmi Szövetség – Lajtmann Csaba – Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. – 06 30 232 66 58
Reflex Környezetvédő Egyesület – Halbritter András - Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. – 06 30 40 94 892

Az év fája 2014-ben a mezei juhar, a hazai juhar-fajok mindenhol jelenlévő szürke eminenciása, amely az éghajlati szélsőségeket, a klímaváltozást jól viselő fajként több figyelmet érdemel. Németországi minta alapján 1995-ben az Országos Erdészeti Egyesületnél Bartha Dénes kezdeményezte, hogy hazánkban is honosítsuk meg ezt az év fája mozgalmat, s 1996-tól minden évben megválasztják az év fáját. Elsősorban azokat a fajokat helyezik előtérbe, amelyeknek erdészeti jelentősége is van, de az utóbbi időszakban a figyelem elterelődött róluk. Részletek: http://www.azevfaja.hu/

A Világfák kezdeményezés emblémája hun életfa motívum felhasználásával készült. Minden növényi ábrázolás közül az életfa, más néven a világfa a legösszetettebb és legegyetemesebb jelentésű. Utal életre és halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra. A mélylélektan a gyökér, törzs, korona hármasát a ösztön-én, én, felettes-én kifejeződéseként értelmezi. A világfa a magyar népmesék világképében az ÚT, amelyen a mesehős az égbe vagy az alvilágba jut.

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás