A győri közgyűlés 2022. március 22-i ülésén egyhangú szavazással helyi természetvédelmi területté nyilvánította a Püspökerdőt. Ezzel célba ért az a közösségi kezdeményezés, mely 2015-ben a tervezett erőirtás megakadályozására indult. Hét évvel ezelőtt az ifjúsági olimpiai fesztivál kajak-kenu pályájának kedvéért az akkori városvezetés Győr tüdejének, a Püspökerdőnek közel 40 hektáros részét tervezte kivágni. A Püspökerdő mellett új helyi természetvédelmi terület lett a szentiváni tölgyeserdő is, amely a Reflex közösségfejlesztési kampányában feltárt természeti kincsei között szervezett közönségszavazást 2020-ban megnyerte.

 

A véletlen úgy hozta, hogy a Győr természeti kincseiről szóló kiállításunkat, melyet a Széchenyi Egyetem Apáczai Karán mutatunk be, a Püspökerdő helyi védetté nyilvánításának másnapján nyitjuk meg - mondta Horváth Ferenc, a Reflex Egyesület elnöke.

2015-ben éppen a Püspökerdő veszélybe kerülésének ügye, és a küzdelmünkben mellénk állt győri lakosság lelkesedése sarkallt minket arra, hogy többet foglalkozzunk a városi fákkal, erdőkkel. Azóta több programunk központi elemévé vált a települési zöldterületek védelmének fontossága. Egy ilyen projekt része a 2020 nyarán - a Győrben található természeti értékek felfedezésére - indított kampány, melynek eredményeként létrejött a kiállításunk, és amelynek keretében lezajlott versengésben a most védelem alá helyezett két természeti érték végzett az első két helyen, és lettek a legkedveltebb győri természeti kincsek - tette hozzá az egyesület vezetője.

Lajtmann Csaba a Reflex programvezetője elmondta, hogy a helyi természeti értékekre alapozott kampány május végéig még folytatódik a vándorkiállítás és a foglalkozások mellett a helyi természeti kincseket élőben is szeretnék bemutatni. A május 21. szombatra tervezett Püspökerdő közösségi ünnep alkalmából, gyalogos és kerékpáros túrát is terveznek, ahol az értékekhez kapcsolódó történeteket is bemutatják a kampány szereplői.

Áprilisban kerül a közönség elé a Kajárpéci Vízirevü új produkciója, Wunderbaum, avagy mesél a spéci erdő címmel. A vidám vásári komédiás produkció egy képzelt világba visz el bennünket, ahol csodálatos fafejek próbálják megmenteni az embereket a kihalástól - zárta gondolatait a program vezetője.

Így lett helyi védett természeti terület a Püspökerdő, részlet a 2022. március 22-i győri közgyűlés üléséről:

További információ:
Horváth Ferenc - Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. - 30 600 71 53
Lajtmann Csaba - Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. - 30 232 66 58

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás