A pápateszéri iskolával közösen 2019-ben is megrendeztük a hagyományos vetélkedőnket a Madarak és Fák napja alakalmából. A 10. Pápateszéri Környezet- és Természetismereti Vetélkedő helyszíne ezúttal is egyesületünk oktatóközpontja volt. A megmérettetésen Pápateszér környéki és pápai csapatok mérték össze tudásukat. Szerencsére a vetélkedő napján a szabadtéri rendezvény lebonyolítása szempontjából az időjárás is kedvezően alakult.

A 2019. május 10-én megrendezett vetélkedőt a helyi iskola pedagógusa nyitotta meg, és miután köszöntötte a résztvevőket, bemutatta a résztvevő iskolákat, csapatokat, a vetélkedő zsűrijét és a további közreműködőket.

A megnyitó után a Zöld finomság elnevezésű előzetes feladathoz kapcsolódóan a csapatok egyesével bemutatták az általuk készített finomságokat.

A bemutatók után a 6 csapat egyszerre ül le az írásbeli, elméleti feladatok megoldásához. Amíg a tesztfeladatok megoldása zajlott, addig a kísérő tanárokkal kiegészített zsűri tagjai értékelték a versenyzők által készített zöld finomságokat. Az írásbeli feladatok után egy izgalmas, játékos kincskereső feladattal zárult a vetélkedés.

A zsűri tagjai voltak: Horváth Ferenc, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke, Kalas György, a Reflex Környezetvédő Egyesület tagja, önkéntese továbbá Lajtmann Csaba a Reflex és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség munkatársa. A verseny lebonyolításában részt vett még Nagy Péter, a Reflex Környezetvédő Egyesület tagja és önkéntese.

A verseny eredménye az alábbiak szerint alakult.

Első helyezést ért el a Csóthi Géza Általános Iskola Hagymácskák csapata. Második lett a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolából érkezett Vad vércsék csapat. Harmadikként végzett a Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola Sajmeggy elnevezésű csapata.

A helyezettek és a többi résztvevő a Reflex Környezetvédő Egyesület, valamint a Pápateszéri Önkormányzat által felajánlott értékes díjakat kapták jutalmul.

Az eredményhirdetés után, a rendezvény legvégén természetesen nem maradat el a hagyományos csoportkép-készítés sem, melyen valamennyi résztvevő és közreműködő egyszerre állt a kamera elé.

A vetélkedőről készült az alábbi néhány kép is: