Március 14-ig látható dr. Kalas György "vitrin"kiállítása Győrszabadhegyen, a József Attila Művelődési Házban. A Reflex tagjai, barátai és szimpatizánsai tudják, hogy egyesületünk több szálon is kötődik a szabadhegyi kultúrházhoz, hiszen az 1980-s évek végén a József Attila Művelődési Ház volt a központja több Reflex-projektnek, így a szabadhegyi szelektív hulladékgyűjtési mintaprogramnak, a "Tapossa laposra!" akciónak, vagy az első magyarországi környezetvédelmi témájú bábelődásnak.

Legutóbb, 2012 áprilisában kettős kiállításunk volt itt, Nagy Péter: A pápateszéri vízimalmok című tárlattal, dr. Kalas György a "Marha! Miért nem iszol Gottschlig rumot?" (életképek az 1900-s évek elejéről) című kamarakiállítással mutatkozott be.

A Tanár úr kérem, én készültem! című kiállítást 2013 február 8-án 17 órakor Lajtmann József (Auer) nyitotta meg. Látványtervező: Michlné Gondán Zsuzsanna. A kiállítás megnyitóján készült képek itt láthatók.  Kalas Györgynek a kiállítás meghívójára írt szövege alább olvasható:Tanár úr, kérem, én készültem!

De tényleg, beszéltem az Auerrel, meg a Nemecsekkel is és összegründoltam a múlt század eleji iskolákból minden dokumentumot (füzetet, bizonyítványt, okiratot, fényképet), íróeszközt és tanszert, amit csak tudtam. Néhány korabeli irat egyenesen a győri iskolák életét idézi. Aztán lesz némi bemutató a korabeli gyerekek cserkészéletéből - a Kökörcsin-sarokban pedig megjelennek a tanári kellékek (az osztályzó notesztől a tapperig).

Tanár úr kérem én arra készültem, hogy kis kóstolót adjak a mai szülőknek és nebulóknak az 1900-1940 közötti magyar iskolák életéből. Abból az izgalmas világból, amelynek hangulatát „A Pál utczai fiúk (1907), a „Tanár úr kérem” (1917), és a „Légy jó mindhalálig” (1920) egy életre belénk oltotta. 
Én ezzel a varázslattal versenyezni nem tudok, de nem is akarok. De tényleg. Célom csupán annyi, hogy a kiállítás megtekintése után otthon minél többen vegyék le a polcról a kor irodalmi remekműveit és beszélgessenek el kicsit a világ dolgairól az örökifjú fiúkkal. A nagybetűs Nemecsekkel, a légtornász Auerrel vagy a megsebzett Nyilas Misivel.

Ehhez kívánok jó kedvet, békességet.

Kalas György

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás