Az utóbbi évtizedekben az őshonos vadon élő állat- és növényvilágunk elkezdett rohamosan visszaszorulni. Az élőhelyek elvesztése, a fokozott urbanizáció, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és a növényvédő szerek használata mind-mind kulcsfontosságú tényezők ebben. Kertjeinkben egyre több kertrészt burkolunk le, vagy építünk be, így egyre kevesebb az élővilágnak teret adó élőhely. Emiatt szeretnénk a fiatalokkal megértetni azt, hogy mennyire fontos a közvetlen környezetünkben előforduló vadon élő állatok és a nekik otthont biztosító élőhelyek védelme. Ezzel a céllal valósítottuk meg az Agrárminisztérium támogatásával azt a szemléletformáló programot, melybe a pápateszéri iskolásokat vontuk be.

A pápateszéri iskola öko-szakkörének munkájába kapcsolódva előadás-, illetve foglalkozássorozatot tartottunk, amelynek keretében a gyerekek megismerkedhettek a közvetlen környezetükben élő állatvilággal (rovarokkal, madarakkal, kisemlősökkel, hüllőkkel és kétéltűekkel), azok hasznosságával, továbbá az azokat veszélyeztető tényezőkkel. Emellett megtudhatták azt is, hogy milyen természetvédelmi lehetőségek kínálkoznak arra, hogy ezektől a veszélyektől megóvjuk a ház körül velünk élő vadállatokat. Az előadásokhoz gyakorlati foglalkozások is társultak, melyek során a gyerekekkel közösen egyszerű természetvédelmi eszközöket alkottunk. Készült többek közt rovarhotel a rovarok védelmére, a sünöknek sün-garázs, odú a denevérek, valamint a madarak részére, továbbá madáretető is. Az eszközöket a Reflex oktatóközpontjának területén helyeztük ki, melyeket a jövőben demonstrációs céllal is használni fogunk a környezeti nevelési tevékenységeink során.

A programot támogatta: