A Reflex Környezetvédő Egyesület osztrák területen, a Bécs felé vezető 10-es főút mentén, Nickelsdorf közelében szervezett szemétgyűjtést 1989 március 18-án, szombaton. Az akció célja a bevásárló magyarok (és az útra kelt Európa) figyelmét felhívni arra, hogy nem illik szemétdombot hagyni  szomszédos országban, már csak a vendéglátó iránti tiszteletből sem.

Mint a Reflex korabeli (csatolt) sajtóközleményében olvasható, a bevásárló turisták "hadiútja" mentén szerteszórt csomagolóanyagok, műanyagszatyrok, konzervdobozok, ételmaradékok jelzik, milyen környezeti kultúrával rendelkeznek nagyon sokan azok közül, akik nem Ausztria nevezetességei, hanem a magyarokra szakosodott üzletek kínálata miatt látogatnak a szomszédos országba.

A Reflex Egyesület akcióját a helyi hatóságok azzal is segítették, hogy konténereket helyeztek el az út mentén és gondoskodtak a magyar környezetvédők által összegyűjtött hulladék elszállításáról. Az egyesület az emberhez méltó környezetért, a tiszta lelkiismeretű Európáért vívott küzdelemben vállalat egy kis részt.

A sajtóközlemény ugyanakkor azt is rögzíti, hogy a Reflex tisztában van azzal, hogy a szemetelésnél sokkal súlyosabb veszélyt jelenet, mikor egyes országok a környezeti ártalmak "exportját" a szélre, vagy a vízre bízzák, illetve azokat legális (de a másik ország helyzetének kihasználásával kötött) szerződésekkel fedezik.

A szervezők mégis úgy vélik, egy ilyen szokatlan helyi akció alkalmas arra, hogy hatásosan hívja fel a figyelmet az ökológiai gondolkodásmód, a környezeti kultúra honi hiányosságaira.

A csatolt dokumentumokban az akció meghirdetéséről, illetve annak hazai  sajtóvisszahangjáról  olvashatunk.

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás