Az ajándékozás és a csomagolás két szorosan összefüggő téma. Mindkettő sok lehetőséget nyújt a megelőzésre – de arra is, hogy ajándékozás okán a környezet érdekei háttérbe szoruljanak. A tapasztalatok szerint a családi ünnepekre az emberek nagy-nagy szeretettel, ámde kis fantáziával mozgósítják bukszájuk tartalékait. Eszük helyett sokszor a szemükkel vásárolnak – hogy aztán otthon serény díszbugyolálásba kezdenek.

A tudatos fogyasztó tudja, hogy az ajándékozás lényege az örömszerzés, és hogy a felesleges ajándékok könnyen hulladékként végzik. Nála nem az ajándék értéke az elsődleges szempont, hanem annak hasznossága vagy ötletessége. Az általános körbeajándékozás (karácsony) előtt - pénztárcájához igazítva - listát készít a lehetséges ajándékokról. Rendező elv itt is az ajándék hasznossága - de az sem árt, ha környezetbarát (természetes alapanyagú ruhaneműk, natúrkozmetikumok, energiatakarékos háztartási gépek, stb.). Főszabály: egy szülőnek mindig az a legértékesebb ajándék, amelyet a gyermeke maga készít neki.

Ami a vendégséget illeti: a tudatos fogyasztó az ételválasztéknál, terítéknél, díszítésnél egyaránt kerüli a sok hulladékkal vagy környezetterheléssel járó megoldásokat. A gyermeke ünnepét pedig megtiszteli azzal, hogy barátait otthon láthassa vendégül és nem a McDonald’s-ba küldi őket hepi-zsúrozni.

A tudatos fogyasztó:

-          Tudja, hogy ajándékozásnál nem az érték a lényeg! Egy színházjeggyel, könyvutalvánnyal vagy egy masszázsra szóló beutalóval is szerezhet maradéktalan örömet.

-          Az ajándékok kiválasztásánál gondol a környezetre is. Az ajándék lehetőség szerint legyen tartós, javítható, természetes alapanyagú. Ne tartalmazzon mérgező anyagot (PVC-t), és ne termeljen veszélyes hulladékot (szárazelemet).

-          Kerüli az egyszer használatos, eldobható árucikkek vásárlását!

-          A szárazelemmel működő használati tárgyak helyett lehetőleg mechanikus szerkezetűt vagy napelemeset vesz..

Csomagolásnál a tudatos fogyasztó:

-          Tudja, hogy a csomagolóanyag érték,de nem muszáj mindig drága díszcsomagolókat venni. Helyette ötletes és egyedi csomagolást készíthet régi színes újságok, falinaptárak képeivel, vagy az így kitapétázott kartondobozokkal.

-          A műanyagból készült szatyrok, fényes papírok, díszes csicsák és az alufóliák helyett színes papírból készült táskákat és díszeket választ.

-          Csomagolásnál is mellőzi az egészségre veszélyes adalékokat tartalmazó anyagokat (Technocol ragasztó, alkoholos filc, ólomtartalmú lamellák).

-          Előnyben részesíti a többször felhasználható csomagolásokat (mint pl.: a dobozok, papírzacskók - az épen megmenekült kartondobozokat, csomagolópapírokat, táskákat pedig félreteszi.

-          Kerüli a fényes csomagolópapírokat és az ezüstfóliákat.

 

www.szelektalok.hu

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás