A győri Reflex Környezetvédő Egyesület az Európai Unió Víz keretirányelve (VKI) alapján, mely vizeink jobb ökológiai állapotának elérését tűzte ki célul, egy 14 hónapos vizsgálatokra és javaslatokra épülő programot végzett a térség vízfolyásainál. A program külön elemezte a felszíni vizek és a helyi klíma kölcsönhatását, kiemelt figyelemmel a vízvisszatartás (duzzasztás) okozta konfliktusok kezelhetőségére. Így meghatározó szerepet kapott a projektben a Rába és duzzasztógátjai, illetve a Marcal és a bakonyi patakok feltérképezése.

Az elmúlt héten az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság adott otthont a program értékelő fórumának. A térség civil zöld szervezetei mellett a természetvédelem szakemberei mondták el tapasztalataikat e témában. Külön érdekessé tette az értékelést az a szélsőség, hogy a program futamideje érintette a múlt évi aszályos és az idei csapadékos hónapokat.
A projektgazda Reflex Egyesület az elemzések összefoglalásaként bemutatta az elmúlt években végzett beavatkozások előnyeit és hátrányait. Elhangzott, hogy a Rábán lévő hat duzzasztógát - az elsősorban áramtermelési célú fejlesztések kapcsán - hallépcsőkkel egészültek ki (Nick, Ikervár, Szentgotthárd), melyek kismértékben, de igazolhatóan betöltik funkciójukat. (Körmendnél, Csörötneknél és Alsószölnöknél nincs, vagy tönkrement a hallépcső.) A magyar Vízgyűjtő-gazdálkodási terv 2-es (VGT-2) fázisánál fontos elemként kell ezeket a tényeket újraértékelni. A Reflex ez irányú javaslatával összecsengenek a napokban társadalmi vitára bocsátott Rába Natura 2000-es fenntartási tervei (Győr-Moson-Sopron és Vas megye) is.

A kék folyosó elv (hosszirányú átjárhatóság) mellett a Reflex monitorozta a helyi szintű vízkészletekkel való gazdálkodáshoz kötődő beruházásokat is. Pozitív tapasztalatokat mutatott be az Egyesület vetítéses előadása a korábbi és sikeres hanyi elárasztások, a Csörnöc-Herpenyő vízfolyás újraélesztése mellett a Holt-Rába vízutánpótlására. A jelenleg kivitelezés alatt lévő, Koroncó melletti, beruházás egyik jó példája a Víz keretirányelv alkalmazásának.
Az őriszentpéteri fórum előadásai között szerepelt még a bakonyi patakok természeti sokszínűségének megőrzése, a Natura 2000-es tervek bemutatása, a VGT-2-ben való civil részvétel fontossága, valamint a Balaton minőségi és mennyiségi kondíciójának ismertetése.
A Reflex Egyesület Zöld Forrás programját a Földművelésügyi Minisztérium támogatta, egymillió-nyolcszázhatvanezer forinttal. Közreműködői voltak többek közt a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország Alapítvány és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség. (A kétnapos program emlékeztetőjét csatoljuk.)

Lajtmann József
programvezető

Őriszentpéter, 2014 augusztus 14.