Ingyenes információs napot szervezett egyesületünk 2014. november 3-án, Sopronban a régió iskolái számára. Az információs nap helyszínéül ezúttal is egy olyan intézményt választottunk, amely több éve példaértékű tevékenységet folytat a környezeti nevelés terén. A Nyugat-magyarországi Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodájába szervezett rendezvényen a közeljövőben Ökoiskola vagy az Örökös Ökoiskola címre pályázó 17 iskola 20 pedagógusa vett részt, továbbá az egyik szombathelyi és egy soproni szakiskolából 12 diák is megtisztelte rendezvényünket. Vendégeink Győr-Moson-Sopron megyéből és a szomszédos Vas megyéből érkezetek.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektje keretében megvalósuló rendezvényt Horváth Ferenc, a Reflex környezetvédő Egyesület elnöke, a nyugat-dunántúli regionális forrásközpont nevében nyitotta meg. Röviden köszöntötte a megjelenteket, és megköszönte a házigazdáknak, hogy helyszínt biztosítottak a rendezvényhez.

Az információs nap programjának ismertetése után első előadóként Horváth Ferenc bemutatta röviden a Reflex Környezetvédő Egyesületet, valamint a pár szóban a program koordinátoraként fontos szerepet betöltő HUMUSZ Szövetséget. Egy kis múltidézés, a szervezet történetének ismertetése után a napi tevékenységekre is kitért, kiemelve az egyesület tagjainak, szakértőinek környezeti nevelési tevékenységét.

Ezután részletesen ismertette az Ökoiskola fejlesztési programot, a mentorálást,  infónapokat és az akkreditált képzést. A címpályázat bemutatása során kiemelte a folyamatos beadási lehetőséget, bátorítva az első pályázókat arra, hogy akár még az idén is elkészíthetik és beküldhetik pályázatukat.

Az RFK mint generáló, inspiráló segítséget nyújtó szervezet, komoly segítséget nyújthat igény esetén a címpályázat elkészítéséhez, az első pályázókon kívül a második alkalommal, illetve az Örökös Ökoiskola címre pályázóknak is - hangzott el az előadás végén, mintegy összefoglalóul.

A második előadásában Hoczek László a Nyugat-Magyarországi Egyetem Róth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium igazgatóhelyettese mutatta be intézményét, mint egy címet már korábban elnyert ökoiskolát.

Az előadás közvetlenül „tűnt” át műhelymunkává, amelyet Szűcs Gábor a Reflex Környezetvédő Egyesület tagja vezetett. Az előző előadás szakmaiságával, hangulatával jól alapozta meg a résztvevői aktivitásra építő műhelymunka blokk egy óráját, mely során számos hozzászólás, vélemény, aggodalom és sok-sok segítő, pozitív gondolat hangzott el.

A rendezvényen részt vett néhány szombathelyi diák is, akik aktívan részt vettek hozzászólásaikkal, észrevételeikkel. Egy soproni diák néhány perces előadásban számolt be arról, hogy mit jelent számára ökoiskolában tanulni.

Az újabb szünet után a záró előadásként Lajtmann József, a Reflex Környezetvédő Egyesület tagja, szakértője tartotta meg Natura 2000-es előadását, amely a program egyik megalapozója. A széleskörű és lendületes előadásában bemutatta a helyi védett területek bevonhatóságát is az iskolák fenntarthatóságra nevelésébe, Bemutatva és kézbe adva a Pro Vértes Közalapítvány (egyik közreműködő Reflex Környezetvédő Egyesület) által kiadott, a helyi védett területeket megyénként összegyűjtő, képekkel, szöveggel illusztrált térképeit. ( Győr-Moson –Sopron, Vas, Zala)

Végezetül Horváth Ferenc köszönte meg még egyszer a házigazdának a nagyszerű helyszín biztosítását, a résztvevőknek a megjelenést, aktivitást, és - az RFK segítségét ígérve - sikeres pályázat írást kívánt.

A rendezvény tapasztalata, hogy nagyon fontos a jó előadás. Szerencsére a szünetekben is működött az érdeklődés fenntartása, sokat beszélgettünk a résztvevőkkel. Az újrapapírról szóló interaktív bemutató, a saját használható, jó gyakorlatok leírásának ajánlása, az ökológiai szemléletformáló kisfilmjeink ismertetése mind nagyon fontos volt.

Az információs nap programpontjai közötti szünetekben környezet- és egészségtudatos büfével vártuk vendégeinket, továbbá egy zöld kiállítást is szerveztünk a vendégeink számára.

Az ökotudatos büfé is eredményes és sikeres volt. Összességében jó hangulat, alkotó, segítő hozzáállás, hozzászólások jellemezték a rendezvényt. Erről tanúskodnak a rendezvényértékelő lapok is, melynek értékelése alapján elmondhatjuk, hogy a vendégeink többsége hasznosnak ítélte a soproni tájékoztató napunkat. (Lásd a csatolt értékelőlapokat!)

Az infónapról megjelent egy írás a rendezvényről a Nyugat-Magyarországi Egyetem honlapjának hírek rovatában is, továbbá a soproni TV egy riportban tudósított a rendezvényről.

 

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás