A győri Reflex Környezetvédő Egyesület a Földművelésügyi Minisztérium FM-LSZF/2017-1 sz. kiírásának keretében környezetvédelmi témájú rajzpályázatot hirdet a győri járás általános iskolái számára. A pályázat célja a háztartási hulladékok okozta ökológiai problémák tudatosítása, felhívás a hulladék megelőzéssel és újrahasznosítással kapcsolatos személyes felelősségre. A célcsoporthoz igazodóan pályázatunk az iskolások hulladékaira, azon belül elsődlegesen a papírfrakcióra koncentrál (papírtakarékosság, papírgyűjtés, újrapapír-termékek fontossága).

 

Háttérgondolatok:

Papír nélkül ma elképzelhetetlen az életünk. Papír hordozza a történelmet, a tudományt, abba csomagoljuk az élelmiszert, az ajándékot – és mivé lennének az iskolák is könyvek, füzetek, napló, ellenőrző, röpdolgozat, meg matekpuska nélkül!

A papír a természetből jön és oda is tér vissza. Az emberek papírfelhasználása azonban – és ezzel a környezet terhelése - folyamatosan nő. A világ éves papírfogyasztása kb. 367 millió tonna, ma már az összes fakitermelés 20 %-a papírgyárakat táplálja. Egy kiló hagyományos (cellulóz) papírhoz 2,2 kg fa, továbbá kb. 35 liter ví és kb. 8 kWh energia (áram és gőz) szükséges - és rengeteg vegyszer (a papíripar mintegy 2000 fajta vegyi anyagothasznál fel).

A mértéktelen papírfelhasználás súlyos környezetvédelmi problémák okozója, melyért mi papírfogyasztók, mindannyian felelősek vagyunk. Felméréseink szerint egy felső tagozatos diák tanévenként (csak az iskolában) átlag 12 kilónyi könyvet és füzetet „fogyaszt” el.

Fenntarthatóság szempontjából legfontosabb a megelőzés (takarékosság) - mert a legjobb papír az, ami megmarad az erdőben fának…

Minden papírlapot persze nem lehet megspórolni – ezért fontos a papírhulladékok visszagyűjtése és feldolgozása („újrapapír” gyártása). Ugyan a papírhulladékok intézményen belüli folyamatos visszagyűjtése még nem általános - az iskolák őszi-tavaszi papírgyűjtő akciója viszont jó hagyományként megmaradt. Az iskolában gyűjtött papírhulladékokból készült „újrapapír termékekhez” (csomagolóanyagokhoz, írólapokhoz, füzetekhez) így nem kell fákat kivágni – ráadásul jelentős vizet és energiát lehet megtakarítani.  

Pályázati felhívásunkra A/4 formátumú papírra, tetszőleges technikával készített színes alkotásokat várunk (l. hátoldalon a részletes ismertetőt)

A beérkezett munkákat szakmai zsűri bírálja el - a legszebb pályamunkák díszítik majd annak a 8 ezer rajzfüzetnek a borítóját, melyet a projekt keretében nyomatunk ki. Természetesen újrapapírból. Ezt a rajzfüzetet minden részvevő megkapja – további nyereményként pedig korcsoportonként 20-20 jutalomtárgy is gazdára talál majd (tolltartók, pólók, kulacsok, vászontáskák).

A rajzok beküldési határideje: 2018. január 19 /péntek/

 

Részletes pályázati feltételek

 

www.szelektalok.hu

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás