A Reflex Környezetvédő Egyesület kezdeményezőként csatlakozott ahhoz az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesnek címzett kérelemhez, melyben annak kivizsgálását kérjük, hogy a Kormány vízüggyel kapcsolatos döntése - azaz hogy az egyik legfontosabb környezeti elem és természeti erőforrás felügyelete kikerül a környezetügyért felelős tárca hatásköréből - sérti-e az Alaptörvényben, illetve az európai uniós és magyar jogszabályokban foglalt egészséges környezethez való joghoz kapcsolódó rendelkezéseket és a jövő nemzedékek érdekeit.

Tisztelt Biztos Úr! Tisztelt Biztoshelyettes Úr!

A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleménye szerint a Kormány úgy döntött, hogy a vízgazdálkodást a belügyi tárca hatáskörébe helyezi, így 2014. január elsejétől szinte teljes mértékben a Belügyminisztérium fogja felügyelni a vízügyi kérdéseket.

Aggodalommal figyeljük, hogy az egyik legfontosabb környezeti elem és természeti erőforrás felügyelete kikerül a környezetügyért felelős tárca hatásköréből. A környezet védelmével összefüggő alapjogok érvényesítésének egyik garanciális eleme a megfelelő intézményrendszer léte, ami a jelenlegi intézkedések miatt gyengülhet. Véleményünk szerint a magyar lakosság egészséges környezethez fűződő jogait és a jövő nemzedékek érdekeit az szolgálja, ha a természeti erőforrások és az egyes környezeti elemek védelmének felügyelete egy tárcánál összpontosul, amely független a gazdasági ágazatoktól.

Kérjük, hogy szíveskedjék kivizsgálni, hogy a Kormány vízüggyel kapcsolatos döntése sérti-e az Alaptörvényben, illetve az európai uniós és magyar jogszabályokban foglalt egészséges környezethez való joghoz kapcsolódó rendelkezéseket és a jövő nemzedékek érdekeit.

A levelünkhöz csatlakozó 27 civil szervezet nevében üdvözlettel

 

Budapest, 2013. december 10.                                

                                                                       Dr. Farkas István Tamás
                                                                            ügyvezető elnök
                                                           Magyar Természetvédők Szövetsége


A levelet kezdeményező szervezetek: 
Holocén Természetvédelmi Egyesület, Levegő Munkacsoport, Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, Magyar Természetvédők Szövetsége, Reflex Környezetvédő Egyesület, WWF Magyarország

Csatlakozó szervezetek:

Beretzk Péter Természetvédelmi Klub, Budapesti Természetbarát Sport Szövetség Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Csermely Környezetvédelmi Egyesület, Dél-alföldi Regionális Környezetvédelmi Civil Hálózat, Domberdő Természetvédelmi Egyesület, E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Greenpeace Magyarország Egyesület, Gaja Környezetvédő Egyesület, GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete,Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület, KÖRLÁNC Szegedi Munkacsoport , Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, Közép-Magyarországi Zöld Kör, Nők a Balatonért Egyesület, Serpentes Alapítvány, Szövetség az Élő Tiszáért, SZTE Környezetvédelmi Klub, Zöld Akció Egyesület, Zöld Kapcsolat Egyesület

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás