A pápateszéri iskolával közösen 2024-ben is megrendeztük azt a hagyományos vetélkedőt, amelyen a Pápateszér környéki, valamint pápai iskolák csapatai mérték össze tudásukat. A 14. alkalommal megszervezett vetélkedő időpontja ebben az évben éppen a Madarak és Fák hivatalos ünnepnapjára esett, és szerencsére a vetélkedő napján a szabadtéri rendezvény lebonyolítása szempontjából az időjárás is kedvezően alakult. A verseny helyszíne ezúttal is a Reflex Egyesület oktatóközpontja volt.

Bővebben...

2023. szeptember 1. és november 10. között 93 oktatási intézmény 20 831 diákja és óvodása, valamint 1 993 pedagógusa mozdult a klímáért. Ezúttal a közösség és annak ereje a volt kampány központi gondolata és ehhez igazodtak a feladatok. A kampányban összesen 350 617 zöld mérföldet gyűjtöttek a hazai résztvevők – 137 558-at környezettudatos utazásokkal; 95 114 járt a húsmentes és helyi élelmiszeres napi étkezések után; 108 420-at értek a helyi zöld akciók; az elültetett 381 facsemetét pedig 9525-tel jutalmaztuk. A kampányhét legjobb közösségi és egyéni feladatait cikkünkben mutatjuk be.

Bővebben...

Az utóbbi évtizedekben az őshonos vadon élő állat- és növényvilágunk elkezdett rohamosan visszaszorulni. Az élőhelyek elvesztése, a fokozott urbanizáció, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és a növényvédő szerek használata mind-mind kulcsfontosságú tényezők ebben. Kertjeinkben egyre több kertrészt burkolunk le, vagy építünk be, így egyre kevesebb az élővilágnak teret adó élőhely. Emiatt szeretnénk a fiatalokkal megértetni azt, hogy mennyire fontos a közvetlen környezetünkben előforduló vadon élő állatok és a nekik otthont biztosító élőhelyek védelme. Ezzel a céllal valósítottuk meg az Agrárminisztérium támogatásával azt a szemléletformáló programot, melybe a pápateszéri iskolásokat vontuk be.

Bővebben...

Civileken túl egyre több hazai önkormányzatot is foglalkoztat helyi energiaközösség létrehozásának gondolata. A lehetőség iránt azért is kezdtek érdeklődni a települési döntéshozók, mert a rendszer segítségével csökkenthetik a villamos energiával kapcsolatos kiadásaikat. Munkájukat letölthető, szerkeszthető sablonokkal is támogatja a Közösségi Energia Tudástér.

Bővebben...

Az elmúlt hetekben ismét ízelítőt kaptunk az éghajlatváltozásból. Bár az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb idő így tél vége felé talán kellemesnek tűnik, de ha nyáron érkezik egy hasonló hőhullám - ami miatt tartósan 30-40 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála - annak biztosan nem örülünk majd. Hajdúböszörmény városa igyekszik felkészülni ezekre a hőséggel terhelt időszakokra. Február második felében a nemzetközi "Ready4Heat" projekt keretében Hajdúböszörmény önkormányzata, a hajdúböszörményi Zöld Kör és a Reflex Egyesület munkatársai workshopokon találkoztak a helyi fókuszcsoportok képviselőivel.

Bővebben...

Az Éghajlatvédelmi Szövetség olyan hazai zöldfelületi mintákat keres, ahol a növények az "égig érnek", azaz pár centisre nyírt gyep és egynyári növények helyett méhlegelőt, mezőt találunk a városi vagy falusi közterületen. A legjobbak díjazása mellet célunk, hogy feltárjuk és minél szélesebb körrel megismertessük a magyarországi jó példákat, hozzájárulva ezzel a szemléletformáláshoz és az eddig megszokott gyakorlat megváltoztatásához.

Bővebben...

Az éghajlatváltozás gyors és növekvő hatásával szemben a cselekvés és a lakosság mozgósítása fontosabb, mint valaha - és a közösségek által vezetett mozgalmaknak kiemelt szerepük van. Hiszen a közösségek gyorsabban reagálnak, újulnak meg és alkalmazkodnak. A közösségek emellett biztosítják az összetartozást is, ami segít leküzdeni a szorongás és a tehetetlenség érzését, és erősíti a helyi identitást. Az Európai Bizottság elindítja a Klímatudatos Közösségek (Communities for Climate - C4C) programot, amely az EU tizenegy országában 50 közösség által vezetett kezdeményezést támogat a tervek szerint.

Bővebben...

Digitális lehetőségek az éghajlatvédelmi akciókban és kampányokban címmel e-learning tananyag készül a CINAMON Erasmus+ pályázatának keretében a Reflex Egyesület közreműködésével. A tananyag összeállításában osztrák, olasz és német partnerek dolgozunk együtt. A tanfolyam az önkormányzati, gazdasági, illetve civil szektor kommunikációval megbízott munkatársai számára nyújt hasznos ismereteket, illetve támpontot ad saját kommunikációs projekt kidolgozására. A tananyag magyar nyelvű, de a szemléltető videók, kapcsolódó szakmai anyagok többször csak angolul érhetőek el.

Most olyan önkéntes tesztelőket keresünk, akik segítenek az egyes fejezetek átnézésében és utána véleményezik az átolvasott anyagot. Az egyes fejezetek áttekintése nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, a kapcsolódó kérdőív kitöltése további 15-20 perc. A tananyag új információi segíthetnek a tesztelők tudásának bővítésben. A tesztelők segítségét környezettudatos ajándékokkal viszonozzuk.

Bővebben...

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás