Megjelent a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) vízgazdálkodási projekteket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánító kormányrendelet. Az elmúlt hónapokban a civil vgt. munkacsoport képviselői megbeszélést folytattak a programokért felelős Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársaival. A párbeszéd tárgya: önkéntes civil szakmai részvétel lehetősége az egyes projektekben. A Reflex Egyesület a tervezett 39 programból háromhoz ajánlotta fel közreműködését.

Megjelent a KEHOP vízgazdálkodási projekteket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánító kormányrendelet:
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=197448.326961

A rendkívül rövid ügyintézési határidők alól a környezet- és természetvédelmi hatósági engedélyezést kivételként említi, de a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtandó kitétel vonatkozik ezekre is.
A Reflex Környezetvédő Egyesület a kormányrendelet alá tartózó beruházások közül - a területileg érintett - két projekthez ajánlotta fel segítségét:
- Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem.
KEHOP-1.3.0-15-2016-00013
- Rába-völgy projekt, a térség árvízvédelmének kiépítése
KEHOP-1.4.0-15-2016-00018
Külön kormány határozat (1162/2016. /IV.5./) szól a harmadik beruházásról, melyben a Reflex civil közreműködőként élne jogával:
- Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja
KEHOP-1.3.0-15-2016-00012
Az utóbbi a kiugró költségterve miatt jelenleg az Európai Unió elbírálása alatt áll.

A beruházás vázlatos helyszínrajza.
http://cdn.kisalfold.hu/common/kepgaleria/cikk/249/2487187/1.jpg?verz=1472029387

A munkacsoporthoz köthető szeptemberi hír még, hogy a nyári szünet után lassan-lassan megkezdődnek a vízgyűjtő-gazdálkodási tanácsok ülései. Elsőként a Balaton Részvízgyűjtő Tanács tartotta ülését, melyen a civileket a Nők a Balatonért Egyesület képviselte. A tavasszal elfogadott munkatervek szerint várhatóan a közeli hetekben kerül összehívásra, mind a Duna RVT, mind az Észak-Dunántúli és a Nyugat-Dunántúli VT. Ülése. Ezeken a Reflex Egyesület munkatársa képviseli a hazai zöld mozgalmat, illetve ezen belül a vgt. munkacsoportot.

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás