A Nyugat-Dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács ülésén bemutatásra került „a Rába árvízi figyelmeztető és előrejelző modell továbbfejlesztése és kiterjesztése" osztrák-magyar projekt, valamint a térségi folyók nagyvízi mederkezelési tervei. Amíg a tanács tagjai egyhangúlag támogatták az árvízi előrejelző programot, addig az árvízi levezetésről készült tervezetről, megalapozott ellenvélemények alapján hosszú vita alakult ki. A beterjesztést sem az Őrségi Nemzeti Park, sem a Reflex, mint civil képviselő, nem fogadta el.

Az észak- és nyugat-dunántúli térségben nyilvánosságra kerültek a nagyvízi mederkezelési tervek. Elsőként Szombathelyen a Nyugat-Dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács tárgyalta a Rába 1. (Szentgotthárd - Körmend, 58,162 km), a Rába 2. (Körmend - Sárvár, 71,396 km), a Mura (Muraszemenye - Őrtilos, 49,673 km) és a Répce (Góri tározó - Répce árapasztó, 22,072 km) tervezetét. A SOLVEX Kft. által összeállított és bemutatott anyag, jelentős vitát váltott ki a tanács tagjai között. A „teret a folyónak" szlogenű megbízás alatt az érdesség csökkentése, a levezető sáv/sávok kialakítása és a „növényzetszabályozás" áll. A túlméretezett, gyors nagyvízi levezetést biztosító, művelési ág változtatását (erdőből rét) előirányzó tervvel sem a természetvédelmi szakemberek, sem a civil zöld szervezetek reflexes delegáltja nem tudott egyetérteni. Hiszen a tervezet ellentétes többek közt a Natura 2000-ről, az erdőkről, a Víz keretirányelvről szóló jogszabályokkal, előírásokkal. Továbbá az is kérdésként merült fel, hogy a tervben - ellentétben a most kormány elé került vízgyűjtő-gazdálkodási tervvel - az árvízi levezetést nagyban akadályozó duzzasztógátak meg sem lettek említve, ahogy a jelentős erdőirtással, gyors levezetéssel veszélyeztetett alsó, síkvidéki szakaszon való drasztikus árvízi veszélyeztetés sem. Az is érthetetlen volt, hogy a vízmegtartásról egy elmondott, vagy leírt szó sem esik a jelentős költséggel finanszírozott tervezetben.

A tervek letölthetőek az alábbi linken:

Melléklet: