A Reflex Egyesület a Zöld Forrás 2014-es kiírásán elnyert pályázati programjának egyik állomásán, Szentgotthárdon tartott szakmai kerekasztal beszélgetést. A november eleji, terepi bejárással összekötött esemény témája a jelenlegi és távlati ivóvízbázisok védelme, a határmenti civil, önkormányzati és szolgáltatói együttműködés lehetőségeinek bővítése.

A Földművelésügyi Minisztérium által koordinált program további szerves eleme a lakossági részvétel erősítése, különös tekintettel a Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv 2 társadalmi közreműködésénél, illetve a víztakarékossági módszerek megismerésénél, alkalmazásánál.

A fórum emlékeztetője:

Házigazdaként Kardosné Kovács Márta önkormányzati képviselő, a szentgotthárdi Civil Fórum vezetője köszönti a megjelenteket. Részletesen ismerteti a mai napon rendezett „Civil Nap” eseményeit, valamint bemutatja a város társadalmi szervezeteit, illetve azok munkáiból rövid tájékoztatást ad.

Lajtmann József a Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője bemutatja a győri szervezet több éves „vizes” munkáit. Jelen találkozó kapcsán ismerteti a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott (Zöld Forrás - 2014) „Távlati vízbázisok védelme - a tudatos lakossági részvétel elősegítése” című projekt elemeit.

Vízbázisokról és a vezetékes vízellátásról ad tájékoztatást Labritz Béla helyi önkormányzati képviselő, városi környezetvédelmi tanácsos. A VASIVÍZ Zrt. szolgáltatja az őrségi térség településeinek az ivóvizet.  Az osztrák és a szlovén határok mentén található vízbázis, illetve vízkivételi hely.

Cziráky László a Szentgotthárdi Horgász Egyesület elnöke elmondja, hogy a Rába és a Lapincs vízminősége is jelentősen javult a civil demonstrációkat és a nemzetközi tárgyalásokat követő ipari (bőrgyári) tisztítófejlesztések kapcsán.

Erről röviden Woki Zoltán (PRONAS Egyesület) is beszél, megerősítve az előbbi hozzászólást.

A jelenlévők - egyetértésben - nem tartanak szünetet, így Labritz Béla tanácsos, folytatva a napirend szerinti pontokat, a térségi szennyvizek helyzetéről tart ismertetőt. Elmondja, hogy hazánkban nem általánosítható rendszer működik Szentgotthárdon: - a Rába alatti átemeléses rendszerrel kerül a folyékony hulladék Ausztriába, az Abwasserverband Bezirk Jennersdorf üzemeltetésében lévő heiligenkreuzi szennyvíztisztító telepre.

A győri Reflex Egyesület programvezetője Lajtmann József ismerteti a Duna-menti parti szűrésű kutakat (Nagybajcs-Szőgye-Vének), azok paramétereit. Rövid tájékoztatást ad a Pannon Víz Zrt. vízszolgáltatási és szennyvízkezelési rendszereiről. A régiót átkötő Rába folyó mellett kijelölt távlati vízbázisokról, valamint a vízdiagnosztikai mérőhelyekről, azok felmérési eredményeiről is tájékoztatja a civil fórum résztvevőit.

Az Ökológiai Stúdió Alapítvány nevében dr. Kalas György mutatja be a jelenlévőknek az Öko-Stúdió által megjelentetett „Minden cseppje kincs” című lakossági víztakarékossági brosúrát. Fontosnak tartja, hogy a környezeti nevelésben, a környezettudatos szemlélet erősítésében a víz, mint az élet alapvető és meghatározó eleme nagyobb hangsúlyt kapjon.

A továbbiakban hozzászólás helyett a megjelentek kötetlen beszélgetéssel folytatják az estét. Többen jelezték a holnapi (november 6-i) Szentgotthárd, Zsida-hegyi (vízmű telep) terepi bejáráson való részvételi szándékukat.

(Az emlékezetőt összeállította: Lajtmann József – 2014. november 10.)