A Reflex Egyesület és az Éghajlatvédelmi Szövetség olyan innovatív megoldásokat keres a városi zöldfelület- és esővíz-gazdálkodásban, melyhez a természet adja a mintát. Ezek a módszerek kulcsszerepet tölthetnek be a települések jövőjében és segíthetik őket a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. A programban hat ország civil szervezetei dolgoznak együtt a Reflex vezetésével az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával.

 

A Reflex Környezetvédő Egyesület elindította hároméves (2020-2023) nemzetközi Erasmus+ projektjét. A „NABI - Nature-Based Innovations for Urban Forest and Rainwater Management" (Természetalapú innovációk a városi erdő- és csapadékvíz-gazdálkodáshoz) című projektben a Reflex vezetésével hat európai ország környezetvédelmi szakértői térképeznek fel olyan - már megvalósult, innovatív - természetalapú megoldásokat, melyek alkalmazható jó példával szolgálhatnak az európai önkormányzatok számára klímaadaptációs munkájuk során.

Az Európai Unió által támogatott NABI projekt keretében a partnerek esettanulmányokat készítenek Magyarország, Németország, Ausztria, Olaszország, Románia és Horvátország területén működő, előremutató gyakorlatokról, melyek a későbbiekben online kiadványban lesznek elérhetőek. A projekt elsődleges célja, hogy az önkormányzati munkatársak és szakértők számára könnyen használható segédanyagot biztosítson ebben a témakörben, és megkönnyítse a példaértékű kezdeményezések elterjesztését, hazai gyakorlatba történő átültetését. A projekt során a résztvevő felek egyúttal áttekintik a partnerországok zöldfelület kezeléssel kapcsolatos szabályozásait, melyek a projekt végén szintén online kézikönyv formájában nyújtanak követhető mintát a döntéshozók számára.

A partnerek a Reflex vezetésével 2020 decemberében tartottak projektindító megbeszélést, természetesen a vírushelyzetből adódóan az online térben. Remélhetőleg a ZOOM megbeszéléseket a jövőben valós találkozások váltják fel. A tervek szerint a pályázó konzorcium még három alkalommal találkozik a három év során - Firenzében, Freiburgban és Horvátországban. Magyarországon egy négynapos tematikus képzés is megvalósul majd Szegeden, a projektben együttműködő megyei jogú városban.

Az első nagy állomás 2021 májusa; erre az időpontra a konzorcium tagjai elkészítik a jó gyakorlatok példatárát. A résztvevők kíváncsian várják, hogy az egyes országokban milyen innovatív, természetalapú megoldásokkal igyekeznek helyi szinten lépést tartani korunk éghajlatvédelmi kihívásaival.

A konzorcium tagjai:
Magyarországról a Reflex Környezetvédő Egyesület, Németországból az Aiforia GmbH, Ausztriából a Klimabündnis Österreich, Olaszországból a COSPE, Romániából a Focus Eco Centre és Horvátországból az IDA.

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás