Az EU finanszírozásával futó nemzetközi SHAREs projekt célja a tudásátadás, valamint hogy a résztvevő országokban segítséget nyújtson új energiaközösségek létrehozásához valamint már meglévők bővítéséhez, fejlesztéséhez. Az energiaközösségek egyedülálló lehetőséget kínálnak a fogyasztók számára, hogy kritikus tömeget alkotva megújulóenergia-termelőkké váljanak, javítsák az energiahatékonyságot, tárolják a hő- és villamosenergiát, energiát tápláljanak vissza a hálózatba, és keresleti rugalmasságukat felkínálják a piacnak. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy termelő-fogyasztóként aktív szerepet vállalhassanak a zöld átmenet folyamatában.

 

A projekt többek közt “helyi hősök” számára biztosít majd felhasználóbarát, online elérhető, letölthető segédanyagokat, kommunikációs eszközöket, amelyek segítségével az aktív helyi szereplők elindulhatnak a helyi energiaközösségek megszervezése, népszerűsítése felé. Az eszköztár - a lakossági, önkormányzati érdeklődés felkeltésétől, a fogyasztók motiválásán át a jogszabályi megközelítésig, üzleti modellekig - a gyakorlatban is jól alkalmazható anyagokat kínál. A projektben résztvevő országok már meglévő, “úttörő” energiaközösségei saját tapasztalataik megosztásával, mentorálás révén is segítik a “kísérletező”, új energiaközösségek alakulását. A 2023 első felében induló online platform - Tudástér - többek között magyar nyelven is elérhető lesz. 

A projekt a 6 partnerországban legalább 20 új energiaközösség létrehozását tűzte ki célul. A SHAREs konzorciumot osztrák, bolgár, horvát, grúz, német és magyar partnerek alkotják; az Ausztriai Energiaügynökség koordinálásával zajló projekt magyarországi partnerei a Reflex Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A SHAREs projekt központi honlapja: https://shares-project.eu/
A projekt magyar nyelvű aloldala: https://shares-project.eu/hu

Kapcsolat:

Lajtmann Csaba, programvezető 
Reflex Környezetvédő Egyesület  
9024 Győr, Bartók Béla u. 7.  
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. 

Kovács Bence, közösségi energia programvezető 
Magyar Természetvédők Szövetsége  
1091 Budapest, Üllői út 91/b
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás