Régi tervünk vált valóra az elmúlt napokban, ha egyelőre csak vendégként is, de végre háziállatok is vannak a pápateszéri ökológiai központunk közel kéthektáros területén. Július 31-től augusztus 7-ig - a 10. Pápateszéri Természetfotós Tábor időtartama alatt - egy szamár, egy csikó és hét racka juh "lakik" nálunk, a kerékpártároló mögötti bokros, fás részen.
Az állatok fogadásának előfeltétele volt, hogy megfelelő méretű, 16 x 16 méteres karámot és egy kisebb fedett hajlékot építsünk, amit később villanypásztorral egészítünk ki a legelő állatoknak.

A munkában segítségünkre volt a pápateszéri önkormányzat gépekkel és hozzáértő emberekkel. Köszönet érte Völfinger Béla polgármesternek. Tullner Károly az önkormányzat traktorával és pótkocsijával, a karámhoz szükséges akácfa oszlopok és a mintegy két köbméternyi fenyő deszkaanyag szállításában, Horváth Pál és Kundi Balázs az oszlopok lefúrásában és a karám megépítésében segített. A Nagy Péter és Szűcs Gábor által saját liget-erdőnkből kivágott akácfa oszlopokat és a fenyődeszka faanyagot ezúttal is Ilkó Sándor asztalos, önkormányzati képviselő fűrészelte föl, vágta méretre.

Roxi a szamár és Kira a csikó Kundi Gézáéktól érkezett, a hét racka juh tulajdonosa a pápateszéri önkormányzat.

Ha a kísérlet beválik, vagyis mi, reflexesek megtanuljuk, hogyan kell gondozni birkát, csikót, szamarat - jövő nyáron talán már hosszabb időt is eltölthetnek nálunk ezek az állatok.

A Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola kínálata tovább bővülhet, a  környezet- és természetismereti, vizes, malmos programok mellett néhány háziállattal is közelebbről megismerkedhetnek a Reflex ház vendégei.