Erdei iskolai programajánlatunkból:

- Malomtúra - a részben felújított Bögi malom és a teljesen felújított, működőképes Kapcsándy malom bemutatása (Pápateszéren egykor 25 vízimalom működött - ez egy település közigazgatási határain belül egész Magyarországon a legtöbb) 3-4 órás gyalogtúra. Túravezető: Nagy Péter, a Kapcsándy malmot Schwarcz Sándor tulajdonos mutatja be.

- A pápateszéri vízimalmok - előadás és tárlatvezetés a Reflex-ház állandó kiállításában (a kiállítást 2011 januárjában a Magyar Kultúra Napja alkalmából Sebő Ferenc nyitotta meg Budapesten, a Hagyományok Házában). Vezeti Nagy Péter.

- a Fenyőfői Ősfenyves - iszonyatos nagy fa (A természetvédelmi oltalom alatt álló Fenyőfői Ősfenyves talán legszebb, legértékesebb része a pápateszéri határban található) - 3-4 órás gyalogtúra. Túravezető: Czibula György, Drt. Galambos István, Milinszki Tibor, Nagy Péter, vagy Szűcs Gábor.

- Cuha-völgy, Hódos-ér völgye, Kőpince forrás. Féál, vagy egészanapos gyalog + vonattúra. Túravezető: Nagy Péter, Milinszki Tibor, vagy Czibula György)

- Kossuth-kápolna (Kisdém, Csárda-puszta) Kossuth Lajos és felesége, Meszlényi Terézia budapesti - evangélikus szertartás szerint megtartott -  házasságkötésüket követően 1841 tavaszán itt, a csárdapusztai kápolnában katolikus szertartás szerint ismételték meg a szertartást, így az a katolikus egyház részéről is áldást nyert.  3-4 órás kerékpáros túra. Túravezető: Nagy Péter, vagy Szűcs Gábor, a kápolnát Földing Ernő helytörténész, a Kossuth Társaság vezetőségi tagja mutatja be. (A résztvevők száma itt korlátozott, egyszerre csak max. 15 fő vehet részt a túrán, ennyi kerékpár áll rendelkezésre.)

- Lángos(langalló) sütés kemencében, szakértő pék irányítása mellett. A kemence felfűtésével, a tészta dagasztásával és végül kisütésével együtt 2-3 órás program. Vezeti: Nagy Péter és Karvas Szabolcs pék.

- Mi fán terem  papír? - papírtégla és merített papír készítése a Kalas - Herold féle papírtéglaprés segítségével. Vezeti: dr. Kalas György, vagy Németh Veronika.

- 0 hulladék - a Reflex-házban az a szabály, hogy szemetet nem hagyunk magunk után. A komposztálható konyhai hulladék kivételével ezért amit magunkkal hoztunk, vigyük is el. A papír, a műanyag, az üveg és a fém hulladékot a falu központjában, a Coop bolt mellett található szelektív gyűjtő edényekbe a foglalkozás résztvevői maguk szállítják le, egy tricikli segítségével. Vezeti: Nagy Péter, vagy Szűcs Gábor.

- A Váncz ér (Körtvély patak) vizének élővilága, vízi élőlények vizsgálata demostrációs akváriumban és mikroszkóp alatt. Vezeti. dr. Halbritter András biolgógus.

- A bakonyi karsztforrások. Vezeti Czibula György.

A Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola épületéről és az 1,6 hektáros területről bővebben: http://reflex.gyor.hu/menu/10/menu_id2=4

Pápateszér, 2015. december

Nagy Péter