Azt, hogy mivel játszik a gyermek, alapesetben a szülő határozza meg. Nyilván mindenki olyan játékot szeretne a gyermek kezébe adni, amelyik biztonságos és elősegíti a kicsi szellemi fejlődését, vagy kézügyességét. A kihívás ehhez képest nagy, hiszen a piacot leginkább a gagyi csicsák, az olcsó műanyag termékek, az elemes idétlenségek vagy a Barbie-féle agyonreklámozott márkák uralják.

Az olcsó (általában távol-keleti országokból származó) műanyag játékok szaporodó visszahívása jelzi, hogy gyakorta baj van a termék alapanyagával (PVC) vagy a felhasznált adalékanyagokkal (színezékekkel, stabilizátorokkal, lágyítókkal). Az elemes játékok külön is problémásak, hiszen nem fejlesztik a gyermek kreativitását, ráadásul veszélyt jelenthetnek a kicsire és a környezetre egyaránt. Az olcsóságuk is viszonylagos, hiszen gyorsan tönkremennek.

Az eredmény: egy csalódott gyermek és egy halom (veszélyes) hulladék. A gondos szülő felelősen dönt a gyermekek játékairól is. Fegyverutánzatokat lehetőleg nem ad a kezükbe, - egyébként pedig a megelőzésre koncentrál. Keresi a tartós, természetes alapanyagú játékokat (fa, textil. bádog). Műanyag játékok mellett akkor dönt, ha azok fejlesztik a gyermek logikai készségét vagy kézügyességét (klasszikusan ilyen az építő Lego, Duplo stb.).

Ha már a megelőzésről szólunk, emlékeztetnénk arra, hogy a gyermek leginkább utánzással tanul – és ennél a számára valóban fontos felnőttek példamutatása a meghatározó. Vagyis alapvetően a családban megélt fogyasztási modellt, a szülők környezethez és anyagi javakhoz való hozzáállását tartják majd követendőnek.

Mit tehet a tudatos fogyasztó?

-          Gyermekének játékot lehetőleg ne a búcsúban, hanem szaküzletben vásárol. Egy hozzáértő eladó abban is tud tanácsot adni, milyen korosztálynak milyen típusú játékok a legmegfelelőbbek.

-          Kerüli az értelmetlen divatjátékokat és az erőszakra nevelő videójáték-programokat. Gyermekének is olyan ajándékot vesz, amilyenre valójában szüksége van és ami nem haladja meg a család teherbíró-képességét.

-          Műanyag játék esetén figyel arra, hogy a termék ne tartalmazzon PVC-t! Különösen fontos ez azoknál a játékoknál, melyeket a kicsi a szájába vehet. A játékon vagy csomagolásán megjelenő „CE” jelzés igazolja, hogy a játék megfelel az EU gyermekjátékokkal szembeni előírásainak.

www.szelektalok.hu

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.