A hosszú élettartamú termékek vásárlása mind a környezetvédelem, mind pedig a pénztárca szempontjából a legkifizetődőbb megoldás. Az ember addig használ egy terméket, amíg az biztonságosan működik és „ökológiai mérlege” is megfelelő Elméletileg minél tovább használja, minél később válik hulladékká - annál jobb. Vásárlás előtt azonban nem árt, ha a fogyasztó azt tisztázza magában, hogy erre a termékre valóban szüksége van-e? Az eleve haszontalan, vagy kihasználatlan eszközök, a feleslegesen beszerzett (kapott) kisgépek ökológiai mérlege több hátrányt jelez, mint előnyt.

Egy átlagos háztartásban feltehetően a haszontalan/felesleges kategóriába tartozik az elemesek közül a morzsaporszívó, a kapucsínó-keverő, a konzervnyitó, az almahámozó, de ilyen az elektromos kés, dugóhúzó is. Egy jó kés vagy stabil konyhai célszerszám használata némi erőkifejtést igényel ugyan – viszont csökkenti az áramfogyasztást és a mosogatási költségeket.

Murphy egyik – mindannyiunk által tapasztalt - törvénye, hogy „ami el tud romlani, az el is romlik”. A szakszerű javítás viszont meghosszabbítja a termék élettartamát: nem kell újat venni, és kevesebb lesz a hulladék is. ami jó a zsebünknek és jó a környezetnek is.

Ne feledjük: semmiből nem lesz semmi. A termékek mindig valamilyen alapanyagból készülnek, a Föld értékes nyersanyagkészleteiből. Előállításuk, használatuk és újragyártásuk terheli a környezetet és energia-felhasználással jár (és energia is csak környezetszennyezéssel állítható elő).

Egy kis kézügyességgel otthon, vagy a ház körül magunk is sokmindent megbütykölhetünk, és a gyerekeket is megtaníthatjuk saját használati tárgyaik (pl. kerékpár) karbantartására, javítására.

Mit tehet egy tudatos fogyasztó?

-          Mielőtt megvásárolná a terméket, mérlegeli, hogy a készülék valóban megkönnyíti-e a munkáját, illetve tényleges idő– és energia-megtakarítást jelent-e a háztartásban.

-          Az elemmel működő kisebb készüléknél mérlegeli, hogy létezik-e olyan mechanikus változata, mellyel a termék jól helyettesíthető. (Pl.: felhúzós óra az elemmel működő változata helyett)

-          Eleve hosszú élettartamú termékeket jó minőségű terméket vásárol és kerüli az olyan készülékek vásárlását, melyek ökológiailag veszélyes anyagokat tartalmaznak.

-          A termék rendeltetésszerű használatával, rendszeres karbantartásával növeli a termék élettartamát (Vásárlásnál kitölteti a készülék garancialevelét, és érdeklődik, hogy a termék főbb alkatrészeihez még évek múltán is hozzájuthat-e?

-          Ügyel arra is, hogy a berendezés (pl.: számítógép, hifi, konyhai robot stb.) kis energiafogyasztású, ámde továbbfejleszthető, teljesítményében bővíthető, illetve tartozékokkal kiegészíthető legyen.

-          Figyel arra is, hogy a készülék szétszedhető legyen. Tehát ahol az egyes szerkezeti elemeket nem összeragasztották (sajtolták), hanem csavarozták.

-          Komolyabb felújítás előtt kikéri a szakember vagy szakbolti eladó tanácsát.

www.szelektalok.hu

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.