A Reflex Egyesület vízkincs megóvó projektjében a dunai parti szűrésű vizekről tartott szakmai fórumán ugyanúgy kiderült, ahogy a bakonyi karsztvizes fórumon, hogy a bolti műanyagpalackos ásványvíz ezekhez a csapból elérhető vizekhez képest „labdába sem rúg". Biztos, ami biztos bolti kutakodást folytattunk, aminek meglepő lett az eredménye.

Az eredmény, hogy egyes összetevőket tekintve a csapvíz jobb, mint a pénzért vásárolható, zömében mesterségesen dúsított talajvíz. Egyszerű kijelkentés ez, de igaz. Lényeges összetevők (kalcium, magnézium, nátrium, kálium, hidrogén-karbonát, egyes esetekben a fluorid) adatai igazoltak bennünket. Ráadásul, ha nézzük a két „termék” környezettel való érintettségét, hát egetverő a különbség a csapvíz javára. Mi a legolcsóbb és leginkább környezetbarát szállítás? Hát a cső. Minek a drága ásványkincsből előállított műanyag, és az abból gyártott palack, ha a csapból is lehet vizet „fakasztani”? Ráadásul a vízíváshoz még kukásedény sem kell. Nem kell szelektívgyűjtés, feldolgozás, másodnyersanyag, etc. Semmi.

Habár a gyártók ezekre fittyet hánynak, azért a vevőknek és az eladóknak érdemes lenne ezen elgondolkodniuk. Nekünk meg ezt az ismeretet terjeszteni. Azon vagyunk.

Egy összehasonlító példa a győri csapvíz és egy-két mesterséges ásványvíz összetételéről: