Az év hátralévő része rendkívül meghatározó hazánk vizeinek sorsában. A Víz keretirányelv és az Árvízi irányelv 2015. december 22.-i határidőre teljes körű, a következő időszak beavatkozásait meghatározó intézkedési tervek elkészítését írják elő. Ez ügyben a térségi és az országos vizes zöld civilek több alkalommal, több helyen, véleményüket osztották-cserélték.

A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv 2., az Árvízi Kockázatkezelési terv és a Kvassay Jenő terv volt témája a novemberi műhelynapoknak. A győri (nov.3.), a budapesti (nov. 6., 9. és 11.) és a székesfehérvári (nov. 18.) civil szervezetek közötti párbeszédek az országos és a négy részvízgyűjtő tervezésére koncentráltak. A 2013-ban indult VGT-2 tervezésének legjelentősebb problémáját az ütemterv elemeinek csúszása, a teendők jelentős késedelme, illetve az ezekből fakadó végső időszak kapkodása jelentette. A társadalmi részvétel, a véleményezés időszakának kiterjesztésére 2015. december 9.-re tolódott, viszont a dokumentum (VGT-2-II.) ez idáig nem lett közzétéve. Így a civil vgt. munkacsoport budapesti, WWF-nél tartott ülése felszólító levelet fogalmazott meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság felé. Ugyancsak a munkacsoport képviselői a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) és a várható vízügyi beruházások ügyében egyeztető tárgyalásokat folytattak az operatív programokat kezelő irodával.

A győri ülésen elfogadásra került, hogy a 2016. évi, őriszentpéteri zöld mozgalmi Országos Találkozón a Reflex Egyesület vezeti a „Vizeink" szekcióülést, melyre az első nap (2016. április 29. péntek) estéjén kerül sor, várhatóan az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság nagytermében. A szekció tervezett témái a vizes országos tervek (VGT., ÁKK.) elkészítésének tapasztalatai és a hazai vízstratégia, azaz a Kvassay Jenő terv munkaközi anyagának véleményezése. A Reflex és a Gaja Egyesület közösen tervezi egy - a „Csak tiszta forrásból" programon belüli, kora tavaszi, székesfehérvári - civil és szakmai fórumot, melyről szintén a hónap folyamán volt civil műhelynapi diskurálás.