A hónap közepén a magyar-szlovák kormánybiztosi tárgyalásokon hazánkat képviselő dr. Baranyai Gábor adott tájékoztatást a kétoldalú párbeszéd aktuális helyzetéről. Az Ásványrárói Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (Faluház) adott otthont az Igazságügyi Minisztérium határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztosának előadására.

 

A rendezvényen a miniszteri biztos rövid tájékoztatóját dr. Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára egészítette ki néhány mondattal. A meghívottak (polgármesterek, szakmai intézmények dolgozói, társadalmi szervezetek képviselői) konkrét információk hiányában inkább a tapasztalataikat, igényeiket és a témakört érintő észrevételeiket mondták el. A zöld civil szervezeteket a Duna Charta, a Göncöl és a Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány, a Reflex Környezetvédő, a Szigetközi Természetvédelmi, valamint a Zöld Erő Egyesület képviselte.

Az ülésen érezhető volt, hogy a rendkívül összetett Bős-Nagymarosi vita rendezése továbbra is nemcsak a két ország aktuális politikai helyzete, de az országokon belüli szakmai, pénzügyi érdekek miatt is bonyolult és rendkívül felelősségteljes feladat. Tapasztalható volt, hogy a tervezett műszaki beavatkozások (keresztgátak) nemcsak az ökológiai igények prioritását megfogalmazó Európai Unió Víz keretirányelvével, de az EU Árvízi irányelvével is ütköznek. A jelenleg készülő országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv, az Árvízi Kockázatkezelési Terv, valamint a Nagyvízi Mederkezelési Terv, illetve az ezekre támaszkodó Kvassay Jenő Terv eddig bemutatott intézkedési tervezetei jelentős mértékben ütköznek a mederszűkítő gátak megépítésével.

A környezetvédő civilek a megoldások alapjaként továbbra is - a beavatkozások tervezése előtt - az ökológiai értékek megőrzése miatt fontos, nagyobb és méltányosabb vízmegosztási álláspont képviseletét kérték a tárgyalást vezető politikustól. A miniszteri biztos jelezte, hogy a későbbiekben további tájékoztatókat tart, mint a közeli napokban az Országos Környezetvédelmi Tanács számára.

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás