Ahogy arról előző számunkban már írtunk, a bős-nagymarosi kormánymeghatalmazottak pozsonyi tárgyalásáról megjelent sajtópublikációk alapján, a hazai zöld mozgalom 22 szervezete levélben fordult Áder János elnök úrhoz. Levelünkben a jövő nemzedék előtt is vállalható, két ország közötti - az ökológiai értékek védelmét szem előtt tartó - szerződés megfogalmazásához kértük az elnök úr közben járását.

 

Szeptember végén jelent meg több írás is a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Népszava, a Mandiner és később a Kisalföld hasábjain is a magyar-szlovák tárgyalásokról. Egyik médium sem közölt konkrétumot a tárgyalásról, viszont kiszivárogtattak egyes, vitatható részelemet. A nyilvánosság pontos tájékoztatása és a Víz Keretirányelvben megfogalmazott jó ökológiai állapot megőrzése, illetve elérése okán a civil zöld szervezet az alábbi nyílt levelet juttatták el Áder Jánosnak:

Áder János
Magyarország Elnöke
Köztársasági Elnöki Hivatal
Budapest
Szent György tér 1-2.
Tárgy: Környezetvédő szervezetek kérése


Tisztelt Elnök Úr!


Magyarország környezeti problémái közül kiemelkedik a Duna 1992. évi jogellenes elterelése. A rendezés hosszú évek óta várat magára. Sőt, a hírek szerint, most a magyar tárgyalófél olyan terveket fontolgat, amely akadály lehet a méltányos magyar-szlovák megegyezés útjában. Újabb dunai gátakat terveznek, és a természetes vízmennyiség megalázóan kis töredékét biztosító vízmegosztásba akarnak beletörődni.
A szigetközi-csallóközi térség természeti kárainak mérséklése nem lehetséges a Dunába engedett víz mennyiségének növelése nélkül. Ezért az új államközi szerződéstől nem új gátakat, hanem a Duna vizének környezeti követelményeket kielégítő megosztását várjuk, ahogyan azt a hágai ítélet előírja. A megegyezés, a szerződés kötése az állam joga és feladata. A természetet féltő közember a Duna érdekében mást nem tehet, mint újra és újra emlékeztet a probléma megoldatlanságára, és kéri, hogy a jövő nemzedék előtt is vállalható magyar-szlovák szerződésről tárgyaljanak.
Tisztelt Elnök Úr! A fenntartható fejlődés és a vizek védelme iránti elkötelezettségében bízva, kérjük, felügyelje a hágai eljárást lezáró szerződés kötésének folyamatát. Akadályozza meg, hogy meggondolatlan szerződés szülessen, aminek a felbontásáért gyerekeinknek, unokáinknak ismét a hágai bírósághoz kell majd fordulnia.
Váljon mielőbb történelmi múlttá a bős-nagymarosi ügy, és a Duna hömpölyögjön ismét határfolyóhoz illő méltósággal a szigetközi szakaszon!
Budapest, 2015. szeptember 29.

Tisztelettel:
Ács Sándorné ügyvezető, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ
Dr. Bardóczyné Székely Emőke, Csörsz árok mente Egyesület
Bogár István elnök, Domberdő Természetvédelmi Egyesület
Bojtos Ferenc irodavezető, Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Ertsey Attila elnökségi tag, Élőlánc Magyarországért
Farkas István Tamás ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetség
Fenyvesi László, MME Fejér megyei csoport
Dr. Hajósy Adrienne programvezető, Nők a Balatonért Egyesület
Kajner Péter elnök, Szövetség az Élő Tiszáért
Dr. Kalas György Ökológiai Stúdió Alapítvány
Kiss József ügyvezető elnök, Holocén Természetvédelmi Egyesület
Lajtmann Csaba elnök, Éghajlatvédelmi Szövetség
Lajtmann József programvezető, Reflex Környezetvédő Egyesület
Dr. Lányi András, Duna Charta
Lukács András elnök, Levegő Munkacsoport
Dr. Malatinszky Ákos elnök, CEEweb a Biológiai Sokféleségért Egyesület
Nagy Péter programvezető, Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány
Dr. Pánovics Attila, Pécsi Zöld Kör
Obermayer András elnök, Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesület
Dr. Takács Géza elnök, Silvavitae Természetvédelmi Egyesület
Toldi Miklós elnök, Dráva Szövetség
Varga Gábor elnök, Gaja Természetvédelmi Egyesület

Az aláírók között találhatóak azok a környezet- és természetvédő civilek, akiket a társadalmi szervezetek Országos Találkozója delegált többek közt az Országos Környezetvédelmi Tanácsba (OKT), az Országos Vízgazdálkodási Tanácsba (OVT), a Duna (illetve a Tisza, a Dráva) Részvízgyűjtő Vízgazdál¬kodási Tanácsaiba, az Észak-Dunántúli, a Közép-Dunántúli és a Nyugat-Dunántúli Vízgazdálkodási Tanácsokba, valamint akik közül többen tagjai a civil vgt. munkacsoportnak.

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás