Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság július 20-án Sárváron rendezte egész napos fórumát a térségi vizekkel kapcsolatos tervezési folyamtokról. A délelőtt folyamán az u.n. „Árvízi kockázati térképezés és stratégiai kockázatkezelési terv készítése” című fórum volt soron.

Ezen a helyi vízügyes szakemberek mutatták be a térség árvízvédelmi sajátosságait és a tervezett fejlesztéseket. Őket a Víziterv Environ Kft. igazgatója, mint a tervekért felelős vezető követte, bemutatva az EU Árvíz Irányelve alapján kialakított elképzeléseket. Az előadást követő vitában felszólalt a Reflex képviselője is, kritikát fogalmazva meg a nagyvízi mederkezeléshez javasolt művelési ágváltásról, azaz a folyók menti kísérőerdők egy részének kivágásáról, területük gyeppé átalakításáról.

A délutáni ülésen a „Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata” volt soron. A szombathelyi vízügyesek részletesen bemutatták a VGT felülvizsgálatának előzményeit, a régiós víztesteket, minősítésüket (terheléseket, hatásokat), valamint a tervezett, illetve tervezni kívánt intézkedéseket. Itt is elhangzott, ahogy a délelőtti ülés végén a társadalmi véleményezés fontossága, annak módjai. A Reflex Egyesület által képviselt civil vgt-munkacsoport kezdeményezi a javaslattétel-észrevételezés határidejének kitolását, melyhez a tárgyaláson jelenlévő OVF munkatársak felajánlották közbenjárásukat.

A tervekről tájékozódni, vagy azokról véleményt írni az alábbi internetes oldalakon lehet:

- árvízi kockázatkezelési terv: http://www.ovf.hu/hu/akk-tajekoztatas

- vízgyűjtő-gazdálkodási terv: www.vizeink.hu

Mellékletek: