Hagyományosan júliusban került sor a rábapatonai Bilibáncs Fesztiválra. Az immáron XXIV. alkalommal megrendezett „katicabogaras" találkozó ezúttal is számos és színes programot kínált a látogatóknak. Míg a kicsik népi játékokkal, művészeti foglalkozásokkal, népi étkekkel (többek közt szilvás gombócozással), dalokkal, énekekkel töltődhettek fel, addig a nagyok Kelet Hírnökéről, Máté Imréről és az ő szellemi hagyatékáról, a népi fröccs kultúra száz évéről, nepáli élménybeszámolóról, a Rába vízi világáról, vagy éppenséggel a vizek szerepéről társaloghattak a témákban járatos vendégekkel.

Vizeinkről a Reflex Egyesület munkatársai tartottak előadást a folyó közepén, Mérgestől Rábapatonáig lecsorogva. Szó volt a csapadékok szélsőséges eloszlásáról, hatásairól, a felszíni és a felszín alatti vizeink összetett és meghatározó szerepéről, valamint a jelenleg is folyamatban lévő - jobb ökológiai állapot érdekében végzett - munkákról. A téma fontosságát alátámasztották az égiek is, hiszen egy kiadós záporral kisérve ért a társaság a patonai célba.

- Oxigén Média riportja http://o2hir.hu/hirek/friss/29186