„Fogyókúrán a kuka - Hulladékmegelőzés- és újrahasznosítás a győri járásban” címmel Egyesületünk sikeres pályázatot nyújtott be a Földművelésügyi Minisztérium által FM-LSZF/2017-1 sz. kiírt felhívására. A projekt célja a háztartási hulladékok okozta ökológiai problémák tudatosítása, felhívás a hulladék megelőzéssel és újrahasznosítással kapcsolatos személyes felelősségre és lehetőségekre a győri járás 64 általános iskolájának (kb. 8 ezer gyerek és szüleinek) bevonásával. Ennek érdekében rajzpályázatot hirdetünk az iskolai papírgyűjtés, papírtakarékosság fontosságáról, iskolai hulladékos akcióheteket, előadásokat, foglalkozásokat, kiállításokat szervezünk. Az akció keretében több ezer újrapapírból készült rajzfüzetet osztunk ki, továbbá megjelentetjük az „Újragondolt papír” c. ismeretterjesztő brosúránkat és összeállítunk egy (iskolai hulladékos akcióhetek rendezését segítő) segédanyagot is.

 

A projekt az Földművelésügyi Minisztérium célkitűzéseihez illeszkedve súlypontilag a papírfrakcióra koncentrál, a felelős papírhasználatra (megelőzés), illetve az iskolai szelektív gyűjtésre, továbbá átfogóbb helyi (települési, családi) témafeldolgozásokra és ökológiai ismeretterjesztésre ösztönöz.

A tervezett lebonyolítási ütemezés:

2017. november .

- Rajzpályázat meghirdetése a helyi iskolai papírgyűjtések „megrajzolására” (alsó- és felső-tagozatos kategória). Megtörtént a pályázati kiírás itt olvasható: RAJZPÁLYÁZAT

- Kéretlen reklámok a háztartásokban (1.sz. felmérés).

2018. január- február

-Diák akciócsoportok megalakítása négy mintaiskolában. A hulladékos akcióhéthez szakmai háttéranyagának közös összeállítása

2018. február

- Nyomdai munkák: Az akcióhéten használható „Az újragondolt papír” c. brosúra újra kiadása, valamint szemléletformálásra is alkalmas rajzfüzetek nyomtatása kizárólag újrahasznosított papírra.

- Kéretlen reklámok a háztartásokban (2. sz. felmérés).

2018. március

- Rajzpályázat eredményhirdetése, díjazása (március 1.-én, az Újrapapír világnapján).

- Négyhelyszínes iskolai hulladékos akcióhét bonyolítása. Intézményi „hulladékos”felmérések (egységes módszertan).

- Tabló- és rajz vándorkiállítás összeállítása, meghirdetése, szervezése.

- Akcióhét módszertani mappa összeállítása, közzététele pdf-formátumban.

A projektünk népszerűsítése, illetve a projekt részeként megvalósuló iskolai kampány meghirdetése elsősorban elektronikusan történik, pl. a közösségi oldalainkon: www.facebook.com/KlimaveddVelem és www.facebook.com/apapirmasikoldala; blogunkon: www.kisalfold.hu/blog/zold/; honlapunkon: www.reflexegyesulet.hu.

A beküldött legjobb rajzokból készült laminált kiállítási csomag ingyenesen kikölcsönözhető - a honlapra feltöltött változata letölthető, nyomtatható lesz.

A projekthét tapasztalataiból általunk készített szakmai (módszertani) összeállítás (mappa) letölthető formátumban felkerül a jelzett közösségi és internetes oldalakra. Ez a jövőben segítséget jelentenek minden iskola, önkormányzat és civil szervezet számára (iskolai projekthetek szervezéséhez.

A program reményeink szerint alakítja a szülők környezeti szemléletét és az oktatási intézmény fenntarthatósági erőfeszítéseit (reklámszemét csökkentése, iskolai újrapapír használat, szelektív gyűjtés, hulladékmentes büfé).

Kérjük, hogy projektünket a részvevő iskolákon kívül az érintett szülők is kísérjék figyelemmel és lehetőségeikhez képest közreműködésükkel segítsék a projekt céljainak megvalósítását.

A gyerekek és a környezet nagy örömére.

Reflex Környezetvédő Egyesület

Mellékletek:
FájlFájlméret
Fájl letöltése (újragondolt papír PÁLYÁZAT 2017.pdf)Rajzpályázat - felhívás201 kB

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás