Ötven győri állt ki a Standing Rock őslakosai mellett és gyújtott mécsest a rendezvény tűzcseppjéhez 2016. november 16-án a Rába partján a győri várfal tövében. A részvevők rövid beszédekkel, közös dobszóval kísért indián és magyar népdalokkal fejezték ki tiszteletünket az indiánoknak közös Földünkért és Vizünkért folytatott harcuk mellett. Az Észak-Dakotában található Standing Rock rezervátum nyolcezer sziú és dakota őslakos otthona. Az itt élő indiánok más törzsekkel és szimpatizánsaikkal együtt április óta tiltakoznak a Dakota Access kőolajvezeték megépítése ellen, mely a tervek szerint átszelné a helyi vízellátást biztosító Missouri folyót, ráadásul számos szakrális terület és temetkezési helyet is sértene.

 

Az olajvezeték megépítése és üzemeltetése jelentős kockázatot hordoz; a vezeték esetleges sérülése beláthatatlan egészségügyi és környezeti katasztrófával járna. Az eredeti terveket el is utasították, azok ugyanis Észak-Dakota állam fővárosának, Bismarcknak a vízellátását fenyegették volna. Az indiánok tiltakozására a rendőrség aránytalan fellépéssel – páncélozott harckocsikkal, harci kutyákkal és könnygázzal – reagált; olyannyira, hogy az eseteket az ENSZ és az Amnesty International is elítélte. A Standing Rockban zajló eseményekre ma már világszerte egyre többfelé nemcsak helyi lakosok helyi problémájaként tekintenek az emberek;a tiltakozás jelképes harccá nőtte ki magát a tőke és a hatalom érdekeinek mindenek feletti önérvényesítésével szemben.

- Lajtmann Csaba a Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője röviden összefoglalta a környezeti probléma hátterét, és bemutatta azt a nemzetközi kezdeményezést, melynek keretei között a győri esemény is létrejött.

- Szakra Fedor Guido – győri képzőművész felolvasta Weiner Sennyey Tibor „Elég a butaságból” címmel megjelent írását: http://drot.eu/article/eleg-butasagbol

- Lajtmann József a Reflex korábbi elnöke felolvasta Seattle indián törzsfőnök „Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé” című beszédét: http://hujbertbreviarium.blogspot.hu/2014/05/seattle-indian-torzsfonok-ket-hires.html

A beszédek után a rendezvény részvevő közös dobszóval az alábbi dalokat énekelték el: 
- A folyó csak ömlik (The River is flowing) - indián dal;
- Hej, Dunáról fúj a szél – magyar népdal;
- A Rábának mindkét partja de sáros – rábaközi népdalt.

 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás