auchanGyőri gyorsítósáv a madaras bevásárlóközpontnak az országos piros jelzés előtt.

A Reflex Környezetvédő Egyesület sajtóközleménye
2011. november 14.

Miközben az országgyűlés a múlt héten elfogadta a „plázastop" törvényt, addig Győr városa az országos szándékkal szemben igyekszik a törvény hatálybalépéséig huszárvágtában biztosítani a város határában tervezett óriásberuházásnak a zöld jelzést.

A 2009-ben elindított fejlesztési elképzelés keretei között a madaras cég többtízezer négyzetméteres fejlesztést álmodott meg Győr határában, természetvédelmi területek tőszomszédságában (a Fertő-Hanság Nemzeti Park Pannonhalmi Tájvédelmi Körzete és Natura 2000-es területek), örökségvédelmi szempontból is különösen értékes területen.

A civil szervezetek és a helyiek korábbi tiltakozására a városvezetés korábban úgy nyilatkozott, a beruházás érdekében nem hajlandó módosítani a város hatályos rendezési tervét, melynek hiányában a beruházó nem tudja megvalósítani fejlesztési elképzeléseit.

A korábbi elzárkózás most enyhülni látszik, hiszen a 2011. november 15-i Városstratégiai Bizottság előterjesztései között Borkai Zsolt polgármester láttamozása mellett a városi főépítész olyan határozati javaslatot terjesztett be, mely támogatja a beruházás megkezdéséhez szükséges rendezések módosítását.

Úgy látszik, az országos plázastop jövő év eleji tiltása ellen Győr gyorsítósávot épít egy olyan óriásberuházásnak, melyeket a törvény épp megfékezni hivatott, hogy ne épülhessenek átgondolatlanul több tízezer négyzetméteres környezetkárosító és felesleges bevásárló központok.