Magyarországról idén Pápateszér települése nyerte el a nemzetközi Klímasztár (Climate Star) díjat mintaértékű éghajlatvédelmi tevékenységéért. A megtisztelő elismerést 7 európai ország 16 településének adta át az európai városokat és településeket tömörítő Európai Klímaszövetség az ausztriai Grafenegg kastélyban, 2023. április 27.-én.

Az ünnepélyes gálán Völfinger Béla polgármester vett részt a település delegációjával. A polgármester a díjátadón elmondta, hogy a gyökerekhez való visszatérés főként az egykori 25 vízimalom, az Esterházy örökség és a lovas hagyományokra való tudatos, értékalapú építkezés fenntartható eredményekhez vezetett. Hozzátette, hogy a település folyamatosan törekszik az önellátásra az energia- és az élelmiszer előállítás területén. Az elért anyagi megtakarítások pedig a helyi közösségek és a falu jövőjét segítik, alapozzák meg.

Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke és egyben a Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője örömének adott hangot, hogy egy olyan település nyerte el a díjat, amellyel a Reflex évtizedek óta működik együtt. Kiemelte, hogy mind a település, mind a település közösségei - az óvoda, az iskola, a helyi klubok, sőt a lovas csapat is - mindig nyitott az együttműködésre, az olyan közös tevékenységekre, amelyekben a környezeti kihívásokra keresik a lehetséges helyi válaszokat.

Az Európai Klímaszövetség 2002 óta díjazza az önkormányzatok éghajlatvédelmi intézkedéseinek kiemelkedő jó példáit Klímasztár - Climate Star - díjjal. A 2022-ben meghirdetett, jubileumi megmérettetést "A jövő most kezdődik!" mottó fémjelezte, s az európai hálózat közel 2000 tagja számára állt nyitva a részvételi lehetőség. Az Ausztriából, a Cseh Köztársaságból, Németországból, Magyarországról, Olaszországból, Luxemburgból és Svájcból érkező 16 nyertes pályamunkájával egyértelműen bizonyította, hogy a zöldebb jövő, helyben, a saját kezünkben van.

További információk az eseményről az Európai Klímaszövetség oldalán - fényképek, a díjnyerteseket bemutató videók és kiadvány: 

http://www.climatealliance.org/municipalities/climate-star/10th-climate-star  

További tájékoztatás:
- Völfinger Béla – Pápateszér, polgármester - 20 288 7205 - tájékoztatás a Pápateszéren megvalósult mintaértékű tevékenységekről; 
- Lajtmann Csaba - Éghajlatvédelmi Szövetség, elnök - 30 232 6658 - tájékoztatás a Klímasztár program hazai és európai tevékenységeiről.

 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás