A napokban a győri Babits utca több lakója kereste a Reflex Egyesületet, hogy az utca több fáját tervezik kivágni, amit ők nem szeretnének. Segítségünket kérték, hogy mit tehetnének. Sajnos a 13+1 fa kivágására az engedély már megvan, így a Reflex kevés lett volna, de mivel a polgármestert is elérte a panasz a fák sorsa még kérdéses, talán többségük megmenekül a láncfűrésztől. A folyamat - ahogy akár egy egészséges fa sorsát is megpecsételheti a láncfűrész - rossz és tanulságos, ha érdekel a győri történet, olvasd el cikkünket.

 

Az indokok

Az érintett utcaszakaszon két szervezet kérelmezte a fák kivágását. Az áramszolgáltató egy fa kivágását kérte, hogy a gyökérzónában található kisfeszültségű kábelt javítani tudja. Ennek az egészséges fának a kivágása meg is történt.  

A győri útkezelő 13 fa kivágását kérte amiatt, mert a gyökerek felnyomják a járdát, és így az balesetveszélyes. A polgármester közbelépése nélkül valószínűleg már ezeknek a fáknak is csak a csonkjai lennének meg. Ő egy videóban kérte ki a győriek véleményét a kivágásról: https://www.facebook.com/drdezsicsabaandras/videos/1987596514907903/

Az engedély

Az önkormányzat fakivágásokban illetékes osztálya a helyszínelés után semmiféle akadályát nem látta a fák kivágásának, így 2022 nyarán engedélyezte is azt. Mi történt az elmúlt fél évben és a polgármester miért csak most foglalkozik a témával? A válasz egyszerű: most kerületek ki a tájékoztatók az érintett utcaszakaszon, és nem csak az ott lakók, de a polgármester is csak most értesült a fakivágási szándékról. Ez így nagyon szépen rámutat arra a problémára, hogy ezeket az engedélyezési eljárásokat sokkal átláthatóbban kellene kezelni a városnak. Jelenleg az értesítők többször egy, semmiféle utalást nem tartalmazó ügyszám mögött a város honlapjának eldugott részén jennek csak meg, arról csak az értesül, aki naponta a honlapot bújja, és minden dokumentumot megnyit – valószínűleg nincs sok ennyire tudatos lakója a városnak.

 

Járda vagy fa? Járda és fa!

Amennyiben a fa kivágására megalapozott indok az, hogy felnyomta a járdát, akkor nem csak a Babits utca érintett szakaszán, hanem a város több részén sok-sok fát lehet kivágni. Mindezt a városi közszolgáltató hibája miatt, aki az elültetett fákat nem megfelelően gondozza, hiszen ahhoz hogy a gyökerek ne a járda felé törekedjenek mindössze arra lenne szükség, hogy mélyebb zónában jussanak vízhez.

 

Ez a kép szintén az utcában készült, már alig látszik a fa mellé helyezett öntözőcső, ami biztosíthatná, hogy a fa ne csak a járda felülete felől jusson vízhez. A cső az évek alatt eltömődött és tönkrement a figyelmetlen munkavégzés miatt.

Fellépés csak közösen

Az ilyen indokolatlan fakivágások megakadályozására mindig jóval több esély van, ha az ügyet érezhetően támogatja az érintett lakosság, lakóközösség. A siker záloga lehet egy jól felépített kommunikációs tevékenység a sajtó és a közösségi média bevonásával, a látványos - minél több résztvevőt megmozgató - figyelemfelkeltő tiltakozások, vagy akár az aláírásgyűjtés. A lényeg az, hogy látszódjon az érintett lakók felháborodása, és hogy a felháborodás hangja hallatszódjon el minél messzebb! Az ilyen közösségi összefogás alaposan megingathatja a döntéshozók környezetkárosító terveit.

A fák értéke

Ebben az időszakban készül a város Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve, amiben majd biztosan nagyon sok szó esik fák, zöldfelületek hasznáról a forrósodó nyári klímában. Kár, hogy a fák haszna a gyakorlatban alig látszik.  A Magyar Faápolók Egyesületének Faérték alkalmazásával bárki kiszámíthatja a fák anyagi értékét és ökológia szolgáltatásait. A kivágásra ítélt korai juhar egy fájának anyagi értéke több mint 2,5 millió forint, talán az anyagi értékénél is fontosabbak az általa nyújtott ökológiai szolgáltatások. Egy vegetációs időszakban:

- Több mint kétszáz kg szén-dioxidot köt meg, miközben nagyjából ugyanennyi oxigént termel;

- A lombozata másfél tonna port köt meg, jócskán tisztítva ezzel a városi levegőt;

- Több mint 17 ezer liter víz párologtatásával hűti környezetét.

A fák pótlása

A kivágott fák pótlása szempontjából a győri gyakorlat nagyon rossz. Egy élete teljében lévő fát elegendő egy csenevész csemetével pótolni a város teljesen más területén. A Babits utcai fakivágási engedély gömbjuharok ültetését célozza, de az ültetés helyszíneit nem mutatja be. Összehasonlításképp az aprócska lombot nevelő fa várható ökológiai szolgáltatási 15 év múlva is csak a töredékei lesznek a jelenlegi fáknak: sem a szén-dioxid megkötés, sem a termelt oxigén nem éri el a 10 kilót, csupán 60 kiló port köt majd meg, és csak évi 600 liter víz párologtatásával teszi hűvösebbé környezetét.

 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás